Αγορές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο 4,16% το 10ετές του ελληνικού δημοσίου

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα οικονομικά στοιχεία της εβδομάδας και διαμόρφωσαν τις προσδοκίες τους για το τι θα συμβεί με τα επιτόκια. Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου  υποχώρησε πάνω από 8 μονάδες βάσης στο 4,625%. Η πτώση της απόδοσης του διετούς ομολόγου ήταν μικρότερη κατά τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,0333%.

Στην Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,7% όταν στις αρχές της εβδομάδες ήταν στο 2,9%.

Το ελληνικό χρέος επίσης 10ετούς διάρκειας υποχώρησε σημαντικά στο 4,16% όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου είχε προσεγγίσει ακόμα και το 4,5%. Η διαφορά απόδοσης σε σύγκριση με το γερμανικό (το λεγόμενο spread) διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές στάθμισαν τις προοπτικές για τα επιτόκια μετά τις παρατηρήσεις αξιωματούχων της Fed και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προβλέψεις στο 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 3,7% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε έρευνα από τον Dow Jones ανέμεναν αυξήσεις 0,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Νωρίτερα την εβδομάδα, ο δείκτης τιμών παραγωγού του Σεπτεμβρίου , ο οποίος αντανακλά τις μεταβολές των τιμών σε επίπεδο χονδρικής, ήταν επίσης πάνω από τις προσδοκίες.

Η πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων σε πλυετή υψηλά επίιπεδα ανάγκασαν διάφορους αξιωματούχους να δηλώσουν ότι τα επιτόκια έχουν αυξηθεί αρκετά για να χαλαρώσει η οικονομία και να μετριαστεί ο πληθωρισμός, ωστόσο κάποιοι άλλοι ήταν πιο προσεκτικοί και σημείωσαν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Οι επόμενες συνεδριάσεις της FED είναι στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου και η δεύτερη τον Δεκέμβριο. Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν με μια μικρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu