Στο τραπέζι η μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μισθών
Συνεδριάζει σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας με φόντο αφενός την ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αφετέρου τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Σταθμίζοντας τα δύο ισχυρά αυτά δεδομένα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE δεν θα βάλουν στο τραπέζι ζήτημα μείωσης των επιτοκίων, αλλά θα αποφασίσουν να διατηρήσουν το 5,25%, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον Guardian, oι αναλυτές περιμένουν ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό κατά πάσα πιθανότητα θα δείξουν απότομη πτώση τους επόμενους έξι μήνες, προκαλώντας στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας (MPC) θα προβεί σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε μια κίνηση να αμβλύνει τις εικασίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ο διοικητής της τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, αναμένεται να ανακοινώσει ότι η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Η κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις αποστολές αγαθών μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
Επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν ότι οι εταιρείες είναι πιο σίγουρες για τα έσοδα και τα κέρδη φέτος και οι έρευνες για τις τιμές των κατοικιών ότι η αγορά ακινήτων αρχίζει να ανακάμπτει από μια περίοδο στασιμότητας.
Συντηρητικές οι αγορές, πιο συντηρητική η BoE
Πάντως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη περιορίσει την πιθανότητα δραματικών μειώσεων των επιτοκίων φέτος. Μέχρι τον περασμένο μήνα, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε έξι μειώσεις κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ξεκινώντας από τον Μάιο, οι οποίες θα ωθούσαν τα επιτόκια κάτω από το 4% μέχρι το τέλος του 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Άλμα (+3,17%) στο ταμπλό και στον τζίρο, με ισχυρά κέρδη για τράπεζες και ράλι από Viohalco
- ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Ανακοίνωση νέου Επικεφαλής Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων
- Y/KNOT INVEST A.E. - Ανακοίνωση Ρυθμιζόμενης Πληροφορίας – Έναρξη Προγράμματος Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Μηνιαία Εξέλιξη Κίνησης_Απρίλιος 2026
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. - Βασικά οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2026 και η γενική εξέλιξη σε κάθε τομέα δραστηριότητας
- ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ - Γνωστοποίηση δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών
- Πιερρακάκης στο Reuters: Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα 6,9 δισ. ευρώ χρέους τον Ιούνιο
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - AUSTRIACARD HOLDINGS AG: Έγκριση διάθεσης ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του Share Option Program της 30 Ιουνίου 2023
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








