Εργα αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος έως 1.500 MW/3.000 MWh σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ και η METLEN, υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο (Joint Venture Agreement – JVA) για την σύσταση κοινής εταιρείας (joint venture), στην οποία κάθε μέρος θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Σκοπός του joint venture είναι η ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία χαρτοφυλακίου έργων αποθήκευσης BESS έως 1.500 MW/3.000 MWh σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιταλία, εκ των οποίων τα 1.000MW αναμένονται να υλοποιηθούν εντός δωδεκαμήνου.
Για την κατασκευή των εν λόγω σταθμών αποθήκευσης θα χρησιμοποιηθούν δίωρες υγρόψυκτες συστοιχίες μπαταριών, καινοτόμου τεχνολογίας LFP, μεγιστοποιώντας τόσο την αξιοποιούμενη ενέργεια όσο και την ασφάλεια κατά τη λειτουργία.
Οι σταθμοί αποθήκευσης πέραν του ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία παρακείμενων φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών αποθηκεύοντας την πλεονάζουσα ενέργεια ώστε να διοχετευτεί στο σύστημα σε ώρες που δεν υπάρχει ήλιος ή αέρας, ταυτόχρονα συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από τη λειτουργία αυτών των σταθμών, αλλά και μελλοντικών σταθμών αποθήκευσης ενέργειας, βελτιστοποιείται η διαχείριση της παραγωγής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεγιστοποιείται ο βαθμός συνεισφοράς τους και αξιοποιείται στο έπακρο το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Οι επενδύσεις στην αποθήκευση διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή χρήση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, επιπλέον, ενισχύουν την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Η συμφωνία που υπογράψαμε δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη και επεκτείνει την ήδη σημαντική παρουσία του ομίλου μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, τα έργα αποθήκευσης ενέργειας που ήδη υλοποιούνται θα διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή χρήση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και,
επιπλέον, την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η ΔΕΗ είναι πρωτοπόρος και σε αυτή τη διαδικασία, καθώς το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».
Ο Chief Executive Director, Renewables, Storage & Energy Transition Platform, κ. Νίκος Παπαπέτρου, δήλωσε: «Η συμφωνία με τον Όμιλο ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στη στρατηγική της METLEN για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενισχύουν την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Συνδυάζοντας τη διεθνή εμπειρία και την τεχνογνωσία της METLEN στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων με την ισχυρή παρουσία και το αποτύπωμα της ΔΕΗ στις αγορές της περιοχής, αποδεικνύουμε στη πράξη πως η αποθήκευση ενέργειας είναι καταλύτης για τη μεγιστοποίηση της αξίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των ηλεκτρικών συστημάτων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα ύψη η τιμή της NVIDIA RTX PRO 6000 Blackwell λόγω ΑΙ και των ελλείψεων μνήμης
- Μπλόκο των Βρετανών σε ρωσικό πετρελαιοφόρο στη Μάγχη
- Ιστορικό ρεκόρ στο YouTube με τον MrBeast να σπάει το φράγμα των 500 εκατ. συνδρομητών
- Νέος πρωθυπουργός στη Ρουμανία ο Αντριάν Βέστεα μετά την απόσυρση Τομάκ
- Το Χιούστον “φλέγεται” αλλά το πάθος των οπαδών για το Μουντιάλ νικά τον καύσωνα του Τέξας
- Επενδυτική συμφωνία 18 δισ. λιρών μεταξύ Βρετανίας και Ιαπωνίας
- Οριστικό μπλόκο από την Πιονγιάνγκ στις συνομιλίες για τα πυρηνικά
- Ριζικές αλλαγές στο Xbox εξετάζει η Microsoft με φόντο τρία σενάρια αναδιάρθρωσης
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








