Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έκτακτο σχέδιο του υπουργείου οικονομικών για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.
Μεταφέρονται χρήματα τα διαθέσιμα οργανισμών, γίνονται περικοπές στα νοσοκομεία και ετοιμάζονται τα αποθεματικά των ταμείων για να πληρωθεί το ΔΝΤ.
Μετά την απόφαση να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα άλλων φορέων. Θα βρεθούν χρήματα για τις δόσεις του ΔΝΤ από τις δαπάνες στα νοσοκομεία, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ στο Πράσινο Ταμείο υπάρχει 1,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε πως τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αξιοποιηθούν ως εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα.
Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, η πλεονάζουσα ρευστότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.
Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω αποθέματα, προορίζονται για πληρωμές των κοινοτικών προγραμμάτων προς τους δικαιούχους αγρότες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητα» του αγροτικού κόσμου, καθώς πληθώρα πληρωμών προς τους αγρότες (συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής». Επισημαίνει τέλος πως το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι «η διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων κρατικών οργανισμών αποτελεί μείζον θέμα που απαιτεί απόλυτη διαφάνεια και πως η παροχή «ρευστότητας» στους αγρότες, ιδιαίτερα στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιράν προς Χούθι: Ετοιμαστείτε να «κλείσετε» την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ πλήξουν ενεργειακές υποδομές
- ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. - ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. 17 – 07 – 2026
- Πιέσεις στη Wall Street από το sell-off στους ημιαγωγούς
- «Εξοικονομώ»: Παράταση έως τον Νοέμβριο για συγκεκριμένες κατηγορίες
- ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ - Ανακοίνωση Απόκτησης Ιδίων Μετοχών
- Η Ευρώπη χαλαρώνει τους τραπεζικούς κανόνες για να ανταγωνιστεί τη Wall Street
- PROFILE A.E.B.E. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - Ανακοίνωση για νέα σύνθεση Επιτροπής Ελέγχου και ΕΠΑΥ
- PROFILE A.E.B.E. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - Ανακοίνωση για αντικαταστάση μέλους και ανασυγκρότηση ΔΣ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








