Διεθνή

Τα διαμάντια… δεν είναι παντοτινά με τους δασμούς Τραμπ

Financialreport.gr

Το πολύτιμο ορυκτό αντιμετωπίζει βασικό δασμό εισαγωγής 10% προς τις ΗΠΑ, μια αγορά που αντιπροσωπεύει πάνω από το50% της παγκόσμιας ζήτησης

Μπορεί να είναι κατασκευασμένα από το πιο σκληρό υλικό στη γη, αλλά τα διαμάντια, με τις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού τους και την ακριβή τιμή τους, είναι ιδιαίτερα εύθραυστα στην επιθετική ατζέντα δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Το πολύτιμο ορυκτό αντιμετωπίζει βασικό δασμό εισαγωγής 10% προς τις ΗΠΑ — μια αγορά που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης για κατεργασμένα διαμάντια. Ο τομέας προετοιμάζεται επίσης για πρόσθετους δασμούς σε περίπτωση που η 90ήμερη παύση του Τραμπ λήξει χωρίς νέες συμφωνίες.

«Είναι πολύ σαφές ότι η βιομηχανία διαμαντιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα προκλήσεων», δήλωσε στο CNBC η Κάρεν Ρέντμιστερς, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Κέντρου Διαμαντιών της Αμβέρσας, προσθέτοντας ότι οι δασμοί είναι απλώς «το τελευταίο πλήγμα».

Οι μικροί πολύτιμοι λίθοι συχνά διασχίζουν πολλά σύνορα πριν καταλήξουν σε ένα κατάστημα. Από ορυχεία στην Μποτσουάνα ή τη Νότια Αφρική, σε εμπορικούς κόμβους στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη, και στη συνέχεια σε κέντρα κοπής και στίλβωσης, πριν επιστρέψουν σε έναν κατασκευαστή κοσμημάτων — υπάρχει συχνά ένα μακρύ ταξίδι πριν φτάσει το αντικείμενο σε ένα κατάστημα. Αυτή η πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού σημαίνει ότι η βιομηχανία διαμαντιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν εμπορικές διαταραχές.

Πρώτες ύλες όπως ο χρυσός και ο χαλκός έχουν εξαιρεθεί από τους δασμούς των ΗΠΑ και η βιομηχανία πιέζει για την εξαίρεση και των διαμαντιών.

Η Κάρεν Ρέντμιστερς, επικεφαλής της 580 ετών εταιρείας που εκπροσωπεί πάνω από 1.400 εταιρείες στην περιοχή διαμαντιών της Αμβέρσας, δήλωσε: «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τα διαμάντια είναι πρώτη ύλη. Δεν κυκλοφορείς με ένα γυαλισμένο διαμάντι στο χέρι σου. Το φοράς μέσα σε ένα κόσμημα. Είναι μέσα σε ένα δαχτυλίδι ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια».

Η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία ειδών πολυτελείας στο σύνολό της αντιμετωπίζει ήδη μια επιβράδυνση της ζήτησης μετά την άνθηση μετά την πανδημία και την οικονομική ύφεση στην Κίνα.

Τα διαμάντια που καλλιεργούνται σε εργαστήριο σηματοδοτούν μια συνεχή αλλαγή

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αναστάτωση στον κλάδο ήταν η δημιουργία διαμαντιών που καλλιεργούνται σε εργαστήριο (LGD). Χημικά πανομοιότυπες, οι πέτρες είναι αδύνατο να διακριθούν με γυμνό μάτι. Πωλούνται με έκπτωση 80% σε σχέση με τη φυσική εκδοχή και οι πελάτες εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές.

Πάνω από τα μισά ζευγάρια που συμμετείχαν σε έρευνα στις ΗΠΑ πέρυσι δήλωσαν ότι το δαχτυλίδι αρραβώνων τους περιείχε διαμάντι που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο, σύμφωνα με την έρευνα Real Weddings του 2025 του The Knot, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες από σχεδόν 17.000 ζευγάρια.

Μια κρίσιμη στιγμή ήταν το 2021, όταν η Pandora , η μεγαλύτερη μάρκα κοσμημάτων στον κόσμο σε όγκο, έγινε η πρώτη που σταμάτησε να πουλάει εξορυκτικά διαμάντια.

«Στις ΗΠΑ, πριν από περίπου 18 μήνες, ο όγκος των διαμαντιών που καλλιεργούνταν σε εργαστήριο σε χαλαρές πέτρες ξεπέρασε αυτόν των εξορυγμένων. Έτσι, αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία στο μυαλό των ανθρώπων ότι υπάρχει μια αλλαγή, ήταν πολύ ορατή από τότε και έκτοτε συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pandora, Αλεξάντρ Λασίκ.

«Με αυτό το είδος πρότασης αξίας που μπορούν να προσφέρουν τα διαμάντια που καλλιεργούνται σε εργαστήριο, μπορούμε στην πραγματικότητα να προσφέρουμε διαμάντια σε περισσότερους ανθρώπους. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να δούμε ότι ο συνολικός όγκος των διαμαντιών θα μειωθεί. Πιθανότατα θα προσκαλέσουμε περισσότερους ανθρώπους στην κατηγορία.»

Με τις κακές μακροοικονομικές συνθήκες και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την LGD, η τιμή των εξορυγμένων διαμαντιών έχει μειωθεί σχεδόν κατά 60% από την κορύφωσή της τον Μάρτιο του 2022.

Οι δασμοί απειλούν το σημείο σταθεροποίησης

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η βιομηχανία βρίσκεται κοντά στο να φτάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης μεταξύ του LGD και των εξορυγμένων διαμαντιών. «Το ερώτημα που πρέπει να θέσετε είναι, πόσο χαμηλότερα μπορούν να πέσουν οι τιμές πριν οι καταναλωτές δουν σαφή διαφοροποίηση μεταξύ των δύο προϊόντων», δήλωσε ο Πολ Ζιμνίσκι, ανεξάρτητος αναλυτής διαμαντιών.

«Και νομίζω ότι επιτέλους αρχίζουμε να φτάνουμε σε εκείνο το σημείο όπου θα μπορούσατε να αγοράσετε, ξέρετε, ένα τριών, τεσσάρων ή πέντε καρατίων, που είναι γελοία μεγέθη για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων – θα μπορούσατε να αγοράσετε την εκδοχή που καλλιεργείται στο εργαστήριο για, ξέρετε, μόλις μερικά 1.000 δολάρια, ενώ η φυσική εκδοχή θα κοστίζει δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Επομένως, νομίζω ότι αυτή η διαφορά τιμής σίγουρα δημιουργεί διάκριση», προσέθεσε.

Αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, ορισμένοι βασικοί παράγοντες επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους.

Η De Beers, ένας σημαντικός παράγοντας στη βιομηχανία διαμαντιών, δήλωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις αύξησης της ζήτησης στις ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα και πριν από την αβεβαιότητα για τους δασμούς. Αντί να επενδύσει στην αναπτυσσόμενη αγορά LGD, η DeBeers διπλασιάζει τις επενδύσεις της σε φυσικά διαμάντια.

Η De Beers ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει την επωνυμία κοσμημάτων LGD, Lightbox, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει «τη δέσμευσή της στα φυσικά διαμάντια στον τομέα των κοσμημάτων».

«Η συνεχώς μειούμενη αξία των διαμαντιών που καλλιεργούνται σε εργαστήριο στα κοσμήματα υπογραμμίζει την αυξανόμενη διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των προϊόντων που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και των φυσικών διαμαντιών», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, Διευθύνων Σύμβουλος της De Beers, Αλ Κουκ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το κλείσιμο ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική που παρουσίασε τον Μάιο του περασμένου έτους, «να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες υψηλής απόδοσης και να βελτιστοποιήσει την επιχείρηση».

Το κλείσιμο έρχεται επίσης σε μια χρονική στιγμή που η Anglo American, η μητρική εταιρεία της De Beers, εκποιεί την εταιρεία και βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης πιθανών αγοραστών.

Στην τρέχουσα επιβράδυνση της αγοράς πολυτελείας, τα κοσμήματα αποτελούν αξιοσημείωτο φωτεινό σημείο, ειδικά ο τομέας των ακριβών κοσμημάτων, που θεωρείται λιγότερο κυκλικός και απευθύνεται στην πιο εύπορη πελατεία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο οίκος Richmond ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τα έσοδα να ενισχύονται από διψήφια ανάπτυξη στο τμήμα Jewellery Maisons του ομίλου, το οποίο περιλαμβάνει τους Cartier, Van Cleef & Arpels και Buccellati.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλειδί για την εξέλιξη της εξορυκτικής βιομηχανίας βρίσκεται στο μήνυμα: «Πρέπει να θυμάσαι ένα διαμάντι, είναι μια πολύ συναισθηματική αγορά. Δεν είναι μια πρακτική αγορά. Και στον κόσμο αρέσει η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του», είπε ο Ζιμνίσκι.

«Πιστεύω απλώς ότι είναι στο χέρι της βιομηχανίας να παρέχει στους καταναλωτές την εμπιστοσύνη που χρειάζονται, αν πρόκειται να ξοδέψουν σημαντικά περισσότερα για ένα φυσικό διαμάντι. Θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι σίγουρα ένα φυσικό διαμάντι. Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της βιομηχανίας σε αυτό το σημείο».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu