Οικονομία

Τα μαθηματικά της Japonica για το ελληνικό χρέος

Μέσα από τα χοντρά σχεδόν “μαθηματικά” γυαλιά  του ο ιδρυτής της JAPONICA PARTNERS  κ. Paul Kazarian, βλέπει αυτό που δεν μπορούν  να δει ούτε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ούτε τα hedge Funds ομολόγων.

Όπως αναφέρει ο Δ. Παφίλας στο Newmoney.gr, το ελληνικό χρέος με την βοήθεια των Διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%. Κρατηθείτε. Ο δείκτης διαμορφώνεται στο 18%! Ναι, καλά διαβάσατε.

Μιλώντας στο Newmoney.gr σε ένα διάλειμμα του συνεδρίου για την ελληνική οικονομία που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, o  Αρμένης  που ασχολήθηκε με το ελληνικό χρέος μετά τον θάνατο του πατέρα του, σε κερδίζει αμέσως με την φιλοσοφία του. Επένδυσε στην Ελλάδα και από τότε έχει προχωρήσει σε διεθνή καμπάνια για την χώρα μας, την οποία μάλλον έπρεπε να πληρώνει το ελληνικό κράτος.

Αγόρασε πάνω από 3 δισ. δολάρια ελληνικών ομολόγων, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε μια πολύ δύσκολη δουλειά. Την αποτύπωση του ελληνικού χρέους με βάση τα λογιστικά πρότυπα του Δημόσιου Τομέα.

Την δουλειά αυτή δεν την έκανε πρόχειρα, όμως.  Πρώτα ταξίδεψε πολύ και συγκέντρωσε στοιχεία. Στην συνέχεια προσέλαβε τους 4 μεγαλύτερους αμερικανικούς ελεγκτικούς οίκους – οι οποίοι κατέληξαν σε πολύ διαφορετικά νούμερα  από το επίσημο χρέος, αφού με τα πρότυπα το χρέος είναι εξαρτάται και από τα έσοδα.

Για παράδειγμα, αν το ελληνικό Δημόσιο κατασκευάζει μια γέφυρα 200 εκατ. ευρώ, δανείζεται και μετά από 2 χρόνια την λειτουργεί έχοντας έσοδα. Το χρέος λοιπόν δεν είναι πλέον 200 εκατ. ευρώ αφού υπάρχουν έσοδα για 98 χρόνια. Στο χρέος, με βάση τα πρότυπα του ΙPSAS δεν περνούν μόνο τα δάνεια.

Τα οικονομικά του χρέους

Όπως είπε και στην παρουσίαση του, η “παρούσα αξία του χρέους αναφέρεται ως δίκαιη αξία ή λογιστική αξία η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις παρούσες αξίες αγοράς. Ένας άλλος ορισμός που δίνει ο κ. Κazarian είναι ότι η οικονομική αξία του χρέους είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, με έκπτωση (discounted) στα πιο συγκρίσιμα επιτόκια αγοράς.           

443 δισ. πλούτος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα

Σε μια σελίδα από τις παρουσιάσεις ο κ. Kazarian συγκέντρωσε τα ποσά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Από τους ιδιώτες επενδυτές  (ομολογιούχους) δόθηκαν 199 δισ. ευρώ και η σημερινή αξία τους είναι 50 δισ. ευρώ, εφόσον γίνει ελάφρυνση χρέους. Στον επίσημο τομέα δόθηκαν μέσω διακρατικών δανείων  243 δισ. ευρώ και η αξία τους σήμερα είναι 52 δισ. ευρώ. Τα μειωμένα ποσά που αναφέρονται  είναι μετά απο ελάφρυνση του χρέους (Post dept relief).

Mετά την ελάφρυνση συνολικά, οι ζημιές των πιστωτών διαμορφώνονται σε 340 δισ. σε ένα συνολικό ποσό 443 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν αντέξει 340 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μοναδική δομή χρέους η ελληνική

Τα 275 δισ. ευρώ από τα 319 δισ. ευρώ (86%) έχουν  ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνοντας :

-μηδενικό επιτόκιο για 10 χρόνια
– επιδοτούμενα επιτόκια χαμηλότερα απο την αγορά
– μαζικές ωριμάνσεις ομολόγων σε 40 χρόνια
– χρέος με επιτόκια και αρχικές εκπτώσεις
– 30 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτημένα με δάνεια του επίσημου τομέα

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τον ιδρυτή της Japonica να διαφημίζει την Ελλάδα απ άκρου εις άκρον στον κόσμο. Όταν του θυμίζουμε πως στην προηγούμενη παρουσίαση του έλεγε ότι, το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται κάτω από 60%, μας διορθώνει λέγοντας “ σημαντικά χαμηλότερα απο 60. Ναί, είναι στο 18%”!

Σημειώνει την κακή επικοινωνία

Μέσα στο tablet του, ο Αρμένης που αναδιοργάνωσε εταιρείες στις ΗΠΑ μας δείχνει μια πληρωμένη διαφήμιση του ελληνικού Δημοσίου σε αμερικανική εφημερίδα. Μέσα στο κείμενο αναφέρεται “ οι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους”. “Γιατί κάνετε τέτοια κακή επικοινωνία στο εξωτερικό;” Πως θα προσελκύσετε κεφάλαια με αυτόν τον τρόπο αναρωτιέται;”.

Όταν του θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν η Ελλάδα έλεγε ψέματα για το χρέος μας (επέμβαση της Goldman Sachs) μας αποστομώνει λέγοντας μας “ Τώρα επίσης δεν λέτε την αλήθεια για το χρέος”…

Του Δημήτρη  Παφίλα
Πηγή: newmoney.gr

close menu