Την επισκόπηση και αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων και των επιτροπών ΔΣ των ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς), ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
_x000D_
Το ΤΧΣ σημείωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του, σημαντική πρόοδο το 2016 προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διακυβέρνησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών διεξάγοντας την αξιολόγηση των Διοικητικών τους Συμβουλίων.
_x000D_
Ως αποτέλεσμα του παραπάνω γεγονότος, οι τράπεζες βελτίωσαν αξιοσημείωτα την διακυβέρνησή τους, καθώς κατόρθωσαν να προσελκύσουν νέα εξαιρετικά έμπειρα και ικανά μέλη στα Διοικητικά τους Συμβούλια και να υλοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις του ΤΧΣ αναφορικά με τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.
_x000D_
Η αξιολόγηση του 2017 στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και υψηλό επίπεδο Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), διοικούνται σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και εντός των κατευθύνσεων των εποπτικών αρχών. Μέσω της εν λόγω αξιολόγησης, το ΤΧΣ παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, εστιάζοντας στα Διοικητικά Συμβούλια και στις Επιτροπές Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων αυτών, καθιερώνοντας παράλληλα μία κουλτούρα αξιολόγησης και πειθαρχίας σε τακτική βάση, αναφέρει το ΤΧΣ.
_x000D_
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του 2017, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν κοινοποιηθεί στις τράπεζες, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στη σύνθεση, τις δεξιότητες και τη θεματική εστίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών. Επιπρόσθετες ενέργειες απαιτούνται για την ενίσχυση της κουλτούρας διαχείρισης κινδύνων και του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω ο οργανωτικός μετασχηματισμός. Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης και των προτεινόμενων δράσεων, το ΤΧΣ προωθεί την περαιτέρω βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και διασφαλίζει ότι το παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και το ζήτημα των ΜΕΔ θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
_x000D_
Το Ταμείο ολοκλήρωσε την επισκόπηση του 2017 με την υποστήριξη της εταιρείας Promontory Financial GroupLLC, μέλος του ομίλου IBM, η οποία είναι μια κορυφαία διεθνής συμβουλευτική εταιρεία για θέματα στρατηγικής, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΤΧΣ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση έργων διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.
_x000D_
_x000D_
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Tesla: Τέλος εποχής για το Cybertruck;
- Βρετανία: Ο Μπέρναμ θέλει να αφήσει πίσω του το Brexit – Το νέο πολιτικό στοίχημα
- Αυστρία: Γιατί οι επενδυτές ζητούν τα χρήματά τους από τα funds ακινήτων
- Χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ: Ποιοι κερδίζουν από το επιτόκιο 3% και τις 120 δόσεις
- Συναγερμός για τα αποθέματα ντίζελ στην Αυστραλία: Το αδύναμο σημείο της
- Η γιορτή στην Ινδία που ανοίγει το χρηματιστήριο σε ημέρα αργίας
- Συντάξεις στην Ευρώπη: Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα και ποιοι αργότερα
- Wall Street: Να αγοράσουν ή να πουλήσουν οι επενδυτές μετά τη μεγάλη αναταραχή;
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








