Το Σύνταγμα της Τουρκίας απαγορεύει τρίτη προεδρική θητεία - Θα πρέπει να γίνει ή αναθεώρηση του Συντάγματος ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές
Για πρώτη φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για νέα θητεία στην προεδρία στις εκλογές του 2028.
Στο συνέδριο τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην επαρχία Ούρφα, ο διάσημος στην Τουρκία τραγουδιστής Ιμπραχίμ Τατλίσες ρώτησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν θα είναι «παρών την προσεχή περίοδο για την προεδρία της Δημοκρατίας» και ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απάντησε «αν θα είσαι εσύ, θα είμαι».
Το Σύνταγμα της Τουρκίας απαγορεύει τρίτη προεδρική θητεία. Για να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2028, θα πρέπει ή να γίνει αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτούνται 360 ψήφοι βουλευτών (επί συνόλου 600 στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία), πλειοψηφία που δεν διαθέτει η συμμαχία του ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων, το οποίο υποστηρίζει τον Ερντογάν.
Πάντως ο αρχηγός του ΜΗΡ και ήσσων κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα τασσόταν υπέρ αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί στον Ερντογάν να διεκδικήσει νέα πενταετή προεδρική θητεία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Porsche: Η μετοχή της αποχωρεί από τον δείκτη DAX στις 22 Σεπτεμβρίου
- Κομισιόν για καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: «Ναι», το διερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
- Δήμος Αθηναίων: Παραχωρεί στο ΣτΕ το κτίριο του Παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου
- ΗΠΑ: Μόνο 54.000 οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο
- Έρευνα Plum: Το 52% των Ελλήνων ξεμένει από χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας
- Η Hitachi θα επενδύσει ένα δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για την παραγωγή ενεργειακών μετασχηματιστών
- Η γαλλική ακροδεξιά ανανεώνει τους υποψηφίους για πιθανές εκλογές
- Reuters: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι διερευνά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου – Καμία όχληση, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις