Αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αριθμός των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) στην χώρα μας, την τελευταία διετία, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών αλλά και των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αποδοχή του πλαστικού χρήματος.
_x000D_
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cardlink, στη διάρκεια των τελευταίων 4 μηνών προστέθηκαν στην αγορά περίπου 60.000 νέα POS, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνούν τα 360.000 σε αριθμό από 305.000 περίπου στο τέλος του 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cardlink στο τέλος του έτους τα POS θα ξεπεράσουν τα 420.000. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν δύο χρόνια πριν δεν ξεπερνούσαν τα 150.000, περίπου.
_x000D_
Ο τζίρος μέσω των POS ανήλθε το 2016 σε 19 δισ. ευρώ και το πρώτο τετράμηνο του 2017 σε 5,5 δισ. ευρώ.
_x000D_
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εταιρία, η αύξηση του αριθμού των POS και γενικότερα η μεγάλη αύξηση του αριθμού χρεωστικών καρτών επέφερε και μείωση του μέσου ποσού συναλλαγής των ελληνικών καρτών. Στις πιστωτικές από 100 ευρώ το 2013, σε 61 ευρώ τον Απρίλιο του 2017 και στις χρεωστικές από 60 ευρώ το 2013 σε 41 ευρώ το Απρίλιο του 2017.
_x000D_
Πολύ μεγάλη είναι και η διείσδυση των ανέπαφων πληρωμών. Το ποσοστό διείσδυσης έφθασε το 22% τον Απρίλιο του 2017 από μόλις 0,4% το 2014. Το μέσο ποσό από 46 ευρώ το 2014 υποχώρησε στα 24 ευρώ το Απρίλιο του 2017. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστά άνω του 100% σε ετήσια βάση είναι των κλάδων εστίασης (fast food), σουπερ μάρκετ, τροφίμων λιανικής κλπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ρεκόρ με έσοδα 15,9 δισ. δολάρια για την LG Electronics το β’ τρίμηνο του 2026
- Υποκλοπές: Και τώρα αγωγές αποζημίωσης από οκτώ θύματα του Predator – Ονόματα και ποσά
- Prorata: Η ακρίβεια εξακολουθεί να καθορίζει την πολιτική ατζέντα, παρά το προβάδισμα της ΝΔ
- Πτώση για το ευρώ έναντι του δολαρίου στις διεθνείς αγορές
- Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2026
- Νέο πρόγραμμα Business Banking για τον κατασκευαστικό κλάδο από τη Eurobank
- Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό κατά την ιστορική επίσκεψη Μακρόν
- Οκτώ νέες αγωγές για το Predator: «Η υπόθεση δεν μπορεί να θαφτεί», δηλώνει ο Ζαχαρίας Κεσσές
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








