Οικονομία

Θεοχάρης: Πληρώστε μέχρι τις 29 Απριλίου για να ξαναμπείτε σε «χαμένες» ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία

Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε ήδη τη σχετική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να αναβιώσουν συνολικά 232.000 "απολεσθείσες" ρυθμίσεις - Ποιους αφορά

Περιθώριο έως τις 29 Απριλίου έχουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές να πληρώσουν στην Εφορία για την  αναβίωση ρυθμίσεων που έχουν απωλέσει. Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. Όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει  νομοτεχνική ρύθμιση που θα προβλέπει “τακτική προθεσμία”, αντί της υφιστάμενης που αναφέρει ότι το περιθώριο είναι μέχρι την δημοσίευση στο ΦΕΚ  του σχετικού νόμου που ήδη συζητείται στη Βουλή.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στην πλατφόρμα “Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις”, οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για:

– Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων,
– Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
– Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεών τους.

Θεοχάρης: Δε νομοθετούμε μια διαδικασία αναβίωσης των ρυθμίσεων

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «Σε καμία περίπτωση δε νομοθετούμε μια διαδικασία αναβίωσης των ρυθμίσεων. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασία που θα επιτρέψει στη διοίκηση να ‘’σκοτώσει’’ τις ρυθμίσεις που πρέπει ‘’να πεθάνουν’’. Δηλαδή, εξορθολογίζουμε το σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας, ο οποίος να διαμαρτυρηθεί ότι πχ ‘’εγώ είχα δώσει κάποια χρήματα, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν στη ρύθμιση’’. Γι’ αυτό ακριβώς επίκειται νομοτεχνική βελτίωση στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), έτσι ώστε να οριστεί τακτική προθεσμία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών. Η καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 87 του νέου νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ΚΦΔ, επεκτείνεται έως τις 29 Απριλίου. Τονίζω ότι η Α.Α.Δ.Ε. εκπληρώνει το χρέος της στο ακέραιο, καθώς η αποστολή της δεν είναι να καταδυναστεύει τους πολίτες. Η αποστολή της Α.Α.Δ.Ε. είναι να ενημερώνει τους φορολογουμένους, να τους προτρέπει να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην τακτοποίηση ρύθμισης οφειλών -εφόσον, βεβαίως, διαθέτουν το εν λόγω δικαίωμα».

Στην παρέμβασή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέπτυξε τις θέσεις της Κυβέρνησης επί σειρά θεμάτων της ειδικής του αρμοδιότητας και κυρίως επί ζητημάτων εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι «Επί του παρόντος δε θα προχωρήσουμε στην επιβολή προστίμων για την καθυστέρηση σύνδεσης με την πλατφόρμα myData. Ασφαλώς όμως, έχουμε ενεργοποιήσει (και αν θέλετε αυτό είναι μια προσωπική μου στρατηγική, την οποία συμφωνήσαμε με την ΑΑΔΕ και υλοποιείται ήδη) το λεγόμενο ‘’κλείδωμα’’, ως εναλλακτική επιλογή, αντί των προστίμων. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά και όπως ορίζει ο νόμος, όταν πλέον η συμμόρφωση των υπόχρεων για τη σύνδεση με το myData θα έχει εξαπλωθεί, οπότε τα πρόστιμα θα αφορούν, εκ των πραγμάτων πάρα πολύ λίγους. Πάντως, το myData αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία, με τεράστια συμμετοχή».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε επιπλέον στο ζήτημα της αναστολής Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στις περιπτώσεις λαθρεμπορίου. Όπως είπε ο Υφυπουργός «Έως τώρα, εάν κάποιος κατηγορείται ή έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, ο ΑΦΜ του παρέμενε εν λειτουργία, εφόσον από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως είχε δεν υπήρχε πρόβλεψη αναστολής του ΑΦΜ. Όμως, εμείς ερχόμαστε εδώ σήμερα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο, ώστε μετά από τα δύο χρόνια κλεισίματος του πρατηρίου και αδυναμίας του φορολογούμενου επιχειρηματία να λειτουργήσει, να αναστείλουμε τον ΑΦΜ του για λόγους λαθρεμπορίου. Επεκτείνουμε αυτή την αναστολή και έως τη δίκη. Και επιπλέον έως την έκτιση της ποινής, εάν προκύψει καταδίκη. Συνεπώς, μην έχετε καμία αμφιβολία αγαπητοί συνάδελφοι, το πλαίσιο το κάνουμε πιο αυστηρό -και όποιος δεν το ψηφίσει, ψηφίζει υπέρ της διατήρησης του ελαστικού πλαισίου».

Τέλος, συνοψίζοντας τον γενικό χαρακτήρα του Ν/Σ για τη μεταρρύθμιση του ΚΦΔ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διατύπωσε το εξής σχόλιο: «Η ουσία, η ισχύς και η σημασία του νέου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εκτός των άλλων, φάνηκε από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις πολύ θετικές διατάξεις του. Διότι έχουμε αυστηροποίηση εκεί όπου χρειάζεται, απλοποίηση εκεί όπου είναι αναγκαία, και βεβαίως την προώθηση της ψηφιοποίησης, ώστε όλες οι διαδικασίες να είναι πιο αποτελεσματικές, προς όφελος του πολίτη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu