Οικονομία

Τι προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Την πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος που υπογράφεται από την γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου αφορά στις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά και σε διατάξεις που αναφέρονται σε θέματα τα οποία απαιτούν αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης από την έναρξη της πρώτης περιόδου εφαρμογής του νόμου. Πάντως, για τις υπόλοιπες διατάξεις του ν. 4308/2014 θα εκδοθεί νέα συμπληρωματική ερμηνευτική εγκύκλιος με τις σχετικές οδηγίες εφαρμογής.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο

Οι αλλαγές στα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα θεσπίσθηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία από τη Βουλή, καθώς οδηγούν στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση των επαγγελματιών λογιστών. Η δε αποδοχή που είχε το συγκεκριμένο νομοθέτημα από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς που τον εκπροσωπούν, καθώς και από τους επαγγελματίες λογιστές, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της άμεσης χρησιμότητάς του.

Ειδικότερα, μέσω του νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα αντιμετωπίζεται η λογιστική πολυνομία, αυξάνεται η ελκυστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων για τους διεθνείς επενδυτές, εξορθολογίζεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, αυξάνεται η δυνατότητα ουσιαστικού φορολογικού ελέγχου, περιορίζεται το κόστος των συναλλαγών, μειώνεται το λογιστικό κόστος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και διαβαθμίζεται το λογιστικό κόστος των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθός τους.

close menu