Επιχειρήσεις

Tί σηματοδοτεί η σύμπραξη Jumbo και Entersoft στη Ρουμανία

Ένα από τα καταστήματα Jumbo στη Ρουμανία

Jumbo και Entersoft βρίσκονται και οι δύο σε σημείο καμπής: Η μεν στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και η δε, λόγω της μεταβατικής περιόδου, μετά την εξαγορά από την Softone

Ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους πριν από λίγα 24ωρα η Jumbo και η Entersoft στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του financialreport.gr, η Jumbo Ρουμανίας ανέθεσε στην Entersoft την υλοποίηση του WMS στο μεγάλο υπερσύγχρονο κέντρο διανομής της εταιρίας στο Popesti συνολικής έκτασης 78.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διανομής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το WMS, ή warehouse management system (σύστημα διαχείρισης αποθήκης), είναι ένα λογισμικό που βοηθά τις εταιρείες να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τις καθημερινές λειτουργίες αποθήκης, από τη στιγμή που τα αγαθά και τα υλικά εισέρχονται σε ένα κέντρο διανομής ή ολοκλήρωσης μέχρι τη στιγμή που φεύγουν.

Τα συστήματα λογισμικού αποτελούν βασικό συστατικό της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και προσφέρουν ορατότητα σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρο το απόθεμα μιας εταιρείας, σε αποθήκες και σε διαμετακόμιση.

Εκτός από τη διαχείριση αποθεμάτων, ένα WMS προσφέρει εργαλεία για διαδικασίες συλλογής και συσκευασίας, χρήση πόρων, αναλύσεις και άλλα. Επί της ουσίας πρόκειται για την ψηφιοποίηση του ήδη υπάρχοντος συστήματος, προκειμένου να είναι πιο γρήγορο και πιο αυτοματοποιημένο.

Κατά όσα αναφέρουν πηγές από την εταιρεία, το εν λόγω Κέντρο Διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα Jumbo της ευρύτερης περιοχής καθώς και όλες τις παραγγελίες e-shop. Στο κέντρο διανομής λειτουργούν, ήδη, 8.000 Pick by Light για τα ταχυκινούμενα καθώς και ταινιόδρομοι, ενώ το όλο σύστημα μπορεί να ξεπεράσει σε παραγωγικότητα τις 10.000 παραγγελίες την ημέρα.

Η εν λόγω σύμπραξη δεν είναι η πρώτη για τις δύο εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Entersoft παρέδωσε σε live λειτουργία το WMS του νέου Κέντρου Διανομής στην Κραϊόβα συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ.

O CEO της Entersoft Aντώνης Κοτζαμανίδης

Εν έτει 2024, η Ρουμανία αποτελεί την πιο σημαντική αγορά της Jumbo στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε αυτή τη φάση, η παρουσία της Jumbo στη Ρουμανία συνίσταται σε δίκτυο 17 καταστημάτων, που εισφέρουν πάνω από 20% του τζίρου του ομίλου.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν άλλα 8, ώστε το δίκτυο να φτάσει τα 25 καταστήματα μέχρι το 2026, ενώ ενισχύεται συνεχώς το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων με το e-shop και τις επενδύσεις στο υπερσύγχρονο κέντρο διανομής του.

Εκτός από τη Ρουμανία, όπου δίνεται έμφαση από την Jumbo για τα επόμενα χρόνια, ο όμιλος στοχεύει επιπλέον να επεκταθεί περαιτέρω στην αγορά του Ισραήλ, όπου άνοιξε το πρώτο Jumbo με τη μέθοδο franchise. Πιο συγκεκριμένα, βάσει συμφωνίας με τη Fox Group, στοχεύει σε ένα δίκτυο περίπου 15 φυσικών καταστημάτων στην τοπική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η στρατηγική του ομίλου Jumbo υπαγορεύει εστίαση στην οργανική ανάπτυξη, ιδίως των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, όπου η έκθεσή του αυξάνεται, με την Ελλάδα να διατηρεί μεν σημαντικό μερίδιο, γύρω στο 58%, αλλά μειωμένο, περίπου κατά 15%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Την ίδια στιγμή, η Entersoft βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, καθώς σταδιακά ολοκληρώνεται η εξαγορά της από την Softone του ομίλου Olympia, του Πάνου Γερμανού. Αυτό, ωστόσο, δεν την εμποδίζει να αναλαμβάνει σημαντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu