Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση ,που θα διευκρινίζει πώς θα πληρώσουν εισφορές αυτοαπασχολούμενοι με πολλαπλή ασφάλιση.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση διευκρινίζει πως θα πληρώσουν εισφορές πέντε βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων :
1+2 : Μισθωτοί (ΙΚΑ) που διατηρούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ) : Ως μισθωτοί θα πληρώνουν εισφορές με το προισχύον καθεστώς επί του μισθού που έχουν φέτος. Η πρώτη κατηγορία (ΟΑΕΕ) θα πληρώσουν το 26,95% στο ακριβές καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 ( συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016). Η δεύτερη κατηγορία (ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν : 26,95% για σύνταξη- υγεία, 33,95% αν έχουν και επικούρηση, 37,95% αν έχουν και εφάπαξ. Στις εισφορές που αντιστοιχούν στο ΕΤΑΑ εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% για εισοδήματα από 7.033 – 58.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ) ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν προστίθενται οι δυο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στο μισθό.
3 : Αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που διατηρούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) : Επειδή η ΑΑΔΕ δεν διαχωρίζει τις δυο πηγές εισοδήματος με διαφορετικό κωδικό – κάτι που θα γίνει στις νέες φορολογικές δηλώσεις – το συνολικό καθαρό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δυο. Το μισό εισφοροδοτείται με 26,95% χωρίς εκπτώσεις και το άλλο μισό με τα ποσοστά του ΕΤΑΑ και με εκπτώσεις 5%-50%. Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ) ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν προστίθενται οι δυο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη.
4+5 : Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα : Τα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα έχουν ξεχωριστό κωδικό στην ΑΑΔΕ. Όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, αναμένεται να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παράνομοι κρίθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο οι προσωρινοί δασμοί του Τραμπ
- ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK A.E. - Optima bank | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Cosmote: Αύξηση 4,9% στα έσοδα και 2,8% στο προσαρμοσμένο EBITDA το α’ τρίμηνο
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - Αποτελέσματα A’ τριμήνου 2026 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Ιστορικό άλμα της Samsung πάνω από το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων
- Όμιλος Φάις: Γιατί αναζητά τώρα ευκαιρίες στον τομέα της ευεξίας, σε ποιους κλάδους στρέφεται
- ΟΤΕ Α.Ε. - Δελτίο Τύπου Οικονομικών Αποτελεσμάτων Α Τριμήνου 2026
- Σημαντική άνοδος στις δαπάνες ξένων τουριστών στην Κίνα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








