Σε μια κίνηση άμβλυνσης των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μερικές ημέρες ύστερα από επίθεση drones, την οποία όμως αποποιήθηκε η Τεχεράνη
Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, σε μια ένδειξη άμβλυνσης των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μερικές ημέρες ύστερα από επίθεση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) που ήγειρε φόβους για εξάπλωση του πολέμου στον Καύκασο.
Το Μπακού είχε δεσμευτεί για αντίποινα αφού κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξαπέλυσε τέσσερα drones στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με το Ιράν, πλήττοντας κυρίως ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας τον τραυματισμό 4 ανθρώπων.
Η Ισλαμική Δημοκρατία διέψευσε ότι η επίθεση αυτή προήλθε από εκείνη και κατηγόρησε το Ισραήλ, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ότι ευθύνεται.
Παρά το περιστατικό αυτό, το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε τόνους τροφίμων και φαρμάκων στο Ιράν εν είδει ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο ομόλογός του του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν είχαν την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Αζέρος ηγέτης ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση αυτή με drones, σύμφωνα με το Μπακού.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την οικονομική τους συνεργασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επιθυμούν να επιδεινωθεί η κρίση.
Το Ιράν κατηγορεί εδώ και καιρό το Ισραήλ, βασικό προμηθευτή όπλων του Μπακού, για χρήση του αζέρικου εδάφους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών και για φερόμενες επιθέσεις.
Τον Ιούνιο του 2025, που έγινε ο πόλεμος των 12 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, το Μπακού είχε διαβεβαιώσει την Τεχεράνη ότι η επικράτειά του δεν θα χρησιμοποιείτο για επιθέσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Ρεκόρ πωλήσεων με €100 εκατ. στο εξάμηνο, αλλά μεγάλη πίεση στην κερδοφορία
- Seanergy: Ρεκόρ κερδοφορίας στο β’ τρίμηνο και επενδυτική επέκταση 591 εκατ. δολαρίων
- EURONEXT ATHENS: Διάσπαση του σημαντικού κλάδου «Διαχειριστής Αγοράς», χωρίς πρόσθετες πληροφορίες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από εταιρικά αποτελέσματα και τεχνολογία
- Ιράν: Ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τρία αμερικανικά F-35 στην Ιορδανία – Διαψεύδει η CENTCOM
- Η UEFA ανακοίνωσε μποϊκοτάζ κατά της FIFA: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι προς πώληση»
- ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - Εκλογή νέου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση Μέλους που αποχώρησε [30.7.2026]
- Euronext Athens: Διπλάσια καθαρά κέρδη στα 27 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο – Άλμα 56,3% στα έσοδα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








