Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζητά άμεση δημοσιονομική προσαρμογή από τις ανεπτυγμένες οικονομίες
Αυστηρή προειδοποίηση για την αλματώδη άνοδο του δημόσιου χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες απηύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, να λάβουν άμεσα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπογραμμίζοντας ότι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού συνιστά άμεση απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στο πλαίσιο αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κυρία Γκεοργκίεβα παρομοίασε τα διαδοχικά διεθνή σοκ με «μια σκάλα χρέους που δεν οδηγεί στον παράδεισο». Παράλληλα, στηλίτευσε την κυβερνητική αδράνεια, σημειώνοντας πως έχει φτάσει η στιγμή για γενναίες και συχνά λαϊκιστικά ασύμφορες πολιτικές αποφάσεις.
Πληθωριστικές πιέσεις και διεύρυνση των ελλειμμάτων
Η παρέμβαση του Οργανισμού αντανακλά την έντονη ανησυχία για τη συνεχή αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξέλιξη που τροφοδοτείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του πετρελαίου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πιέσεις αποτυπώνονται στα στοιχεία του Αυγούστου, όπου ο κρατικός δανεισμός ανήλθε στα 18,3 δισ. λίρες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση σχεδόν 20% και ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση τόκων κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, θέτοντας δύσκολα διλήμματα ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπέρασε το ιστορικό όριο των 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο διπλασιασμός του μεγέθους αυτού μέσα σε διάστημα μίας μόλις δεκαετίας έχει προκαλέσει έντονο νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να εστιάσουν σε δύο βασικούς πυλώνες: τη δραστική μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη διασφάλιση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συγκράτηση των τιμών.
Πρόσθεσε δε ότι, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δημοσίων πόρων, η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των υποδομών και των πολεοδομικών εγκρίσεων, ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως αστάθμητος χρηματοπιστωτικός παράγοντας
Πέραν των κλασικών οικονομικών προκλήσεων, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στάθηκε σε δύο νέες δυνάμεις που διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο: την ενεργειακή κρίση και τις κολοσσιαίες επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η μαζική άντληση κεφαλαίων από τις τεχνολογικές εταιρείες μέσω της αγοράς ομολόγων για τη χρηματοδότηση υποδομών AI εντείνει τον ανταγωνισμό και πιέζει τις αποδόσεις προς τα πάνω.
Ταυτόχρονα, η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τους ενδεχόμενους συστημικούς κινδύνους που εγκυμονεί μια ανεξέλεγκτη εξέλιξη των τεχνολογιών αυτών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη ομαλοποίησης των ροών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην προσφορά ενέργειας και να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συμφωνία 3 δισ. δολαρίων για το 50% της Sandals Resorts από τη Royal Caribbean
- ΗΠΑ και Ιράν ξαναρχίζουν έμμεσες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη
- Έντοκα γραμμάτια: Στο 2,58% η απόδοση της δημοπρασίας 6μηνης διάρκειας
- Η Tekever αντλεί 580 εκατ. δολάρια, με ώθηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Ρωσική επίθεση με drones στο Κίεβο μετά τη συνάντηση Ζελένσκι – Τραμπ
- Σχέδιο 2,45 δισ. δολαρίων για τη μεταπολεμική Γάζα στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
- Το ΔΝΤ εκπέμπει σήμα κινδύνου για το παγκόσμιο χρέος
- Bloomberg για Μαρία Αγγελικούση: Από τη ναυτιλία στο επενδυτικό στοίχημα της Nvidia
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








