Οικονομία

Το θέμα των υψηλών εγγυήσεων της Ελλάδας στην ΕΤΕπ θέτει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης

Τις υψηλές εγγυήσεις που αξιώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την Ελλάδα θέτει υπόψη της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ρωτώντας αν θα αναθεωρηθεί η δανειοδοτική της πολιτική για τις χώρες σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ειδικότερα, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Παπαδημούλης θέτει το ζήτημα της σφιχτής δανειοδοτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των υψηλών εγγυήσεων που αξιώνει από την Ελλάδα.

Στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αναθεώρηση της δανειοδοτικής της πολιτικής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα του ύψους των εγγυήσεων που απαιτεί, «με αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ η δυνητική επενδυτική δαπάνη στην Ελλάδα».

Ζητά δε, από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν έχει, επίσημα, κατατεθεί «αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγή του πλαισίου εγγυήσεων που καταβάλλει η Ελλάδα», καθώς επίσης, «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέτασή του».

Εν συνεχεία, απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί έμμεση κριτική προς τη δανειοδοτική πολιτική της ΕΤΕπ και τη ρωτά εάν σκοπεύει «να αναθεωρήσει τη δανειοδοτική της πολιτική, ειδικά για χώρες που βρίσκονται σε οικονομική και κοινωνική κρίση, ιεραρχώντας υψηλότερα τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας», καθώς επίσης, «ποια είναι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, ποια η τελική απορρόφησή της» και ποια είναι τα «επενδυτικά εργαλεία ή/και προγράμματα επενδυτικών έργων στην Ελλάδα που παρουσιάζουν προβλήματα».

Οικονομία

close menu