Έρευνα του Bloomberg σε 26 οικονομολόγους προέβλεπε ανάπτυξη 3%
Η Τουρκία μειώνει τις προβλέψεις της το ΑΕΠ, καθώς τώρα προβλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4% και 4% το 2025 από 4,5%.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 4% από 4,5%. Έρευνα του Bloomberg σε 26 οικονομολόγους προέβλεπε ανάπτυξη 3%. Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος μειώθηκε στο 3,5%, από 4% προηγουμένως.
«Η επίτευξη ισορροπημένης και σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, θα αυξήσει την ανταγωνιστική δύναμη της Τουρκίας τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στην παγκόσμια σκηνή και θα διασφαλίσει ότι η οικονομική της ευημερία θα είναι βιώσιμη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz σε παρουσίαση στην Άγκυρα.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αντιταχθεί στο παρελθόν σε παραχωρήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη, προτιμώντας να ενισχύσει τη νομισματική τόνωση εις βάρος της σταθερότητας των τιμών. Αυτό προσδίδει στους στόχους του ΑΕΠ πολιτική σημασία ως δείκτης του πόσο υποστηρικτικός είναι ο πρόεδρος στην οικονομική σύσφιξη.
Οι επενδυτές αναθεώρησαν το ενδιαφέρον για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μετά την αλλαγή πολιτικής πέρυσι που έθεσε τέλος σε μια εποχή φθηνού χρήματος. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Όμως, η συγκράτηση του πληθωρισμού έχει αποδειχθεί δύσκολη. Τα νοικοκυριά έχουν αυξημένες προσδοκίες για τις τιμές και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή. Οι επιχειρήσεις αναμένουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας κατά το επόμενο έτος.
Πρόβλεψη για πληθωρισμό 17,5% στο τέλος του 2025
Το νέο πρόγραμμα αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2025 σε 17,5% από 15,2%.
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι επιδίωξαν ισχυρότερη δημοσιονομική πολιτική για να συμπληρώσει τη νομισματική στάση. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 4,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος του οφειλόταν σε δαπάνες που σχετίζονταν με τους μαζικούς σεισμούς του περασμένου έτους.
Το νέο πρόγραμμα αναθεώρησε την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους στο 3,1% του ΑΕΠ, από 3,4% που ήταν το προηγούμενο. Για φέτος, προβλέπει έλλειμμα 4,9%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Άνοδος στη Wall Street μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου
- Μέτρα κατά της «αθέμιτης κερδοφορίας»: Τι λένε οι υπουργοί και τι ισχύει με βάση τις αποφάσεις
- Servicers σε ρόλο εισπράκτορα: Πίεση σε χαμηλόμισθους δανειολήπτες χωρίς δυνατότητα πληρωμής
- Παράταση και για το 2026 απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές
- Μητσοτάκης: Σε 15 μέρες οι ανακοινώσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
- Καστελόριζο: Βυθίστηκε σκάφος της Frontex – Ανάμεσα στους τραυματίες η πρέσβειρα της Εσθονίας
- ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν. 3556/2007
- Attica Group: Ανανέωση στόλου με αγορά τριών νέων πλοίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








