Τα σχόλια του Πολωνού ηγέτη έρχονται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πλησιάζει τα τρία χρόνια
«Αν η Ευρώπη θέλει να επιβιώσει πρέπει να εξοπλιστεί», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν στα σοβαρά την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και επομένως πρέπει να αρχίσει να δαπανά ευρωπαϊκά χρήματα για την άμυνα», πρόσθεσε.
Ο Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι ευέλικτη, δημιουργική και αποφασισμένη να αυξήσει «ριζικά» τις στρατιωτικές δαπάνες και να προστατευτεί από «πιθανές πυραυλικές απειλές» και να ενισχύσει την άμυνα κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της. Η Πολωνία έχει καταστήσει την αύξηση της ασφάλειας κορυφαία προτεραιότητα της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ.
«Μην αναρωτιέστε τι μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν για την ασφάλειά σας, αναρωτηθείτε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την ασφάλειά μας», παραπέμποντας στην γνωστή φράση του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι που καλούσε κατά την ορκωμοσία του τους συμπολίτες του να δραστηριοποιηθούν.
Τα σχόλια του Πολωνού ηγέτη έρχονται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που λαμβάνει χώρα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, πλησιάζει τα τρία χρόνια. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του για δαπάνες προς τους συμμάχους του NATO, λέγοντας ότι αναμένει τουλάχιστον το 5% της οικονομικής παραγωγής να πηγαίνει στην άμυνα – υπερδιπλάσιο του σημερινού ορίου αναφοράς 2% της συμμαχίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στις σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων
- Κύπρος: Έλαβε αιτήματα για απομάκρυνση πολιτών της ΕΕ από τη Μ. Ανατολή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις