Η Βαρσοβία ζητά αμοιβαίο σεβασμό με φόντο τις ιστορικές διαφωνίες ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην εκταμίευση των πρώτων δισεκατομμυρίων για την άμυνα και την ανοικοδόμηση του Κιέβου
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σήμερα από τους Πολωνούς και τους Ουκρανούς να χτίσουν το κοινό τους μέλλον βασισμένο «στην αλήθεια» και «τον αμοιβαίο σεβασμό» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διμερής ένταση.
Οι σχέσεις Βαρσοβίας- Κιέβου είναι τεταμένες από τα τέλη Μαΐου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε να μετονομάσει μια στρατιωτική μονάδα σε Ουκρανική Επαναστατική Στρατιά (UPA), το όνομα ουκρανικής εθνικιστικής οργάνωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία στην Πολωνία θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο περισσότερων των 100.000 Πολωνών.
«Να θυμάστε όλοι, χωρίς εξαίρεση (…) στην Πολωνία, (…) στην Ουκρανία και οι φίλοι μας στην Ευρώπη: δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον παρά βασιζόμενοι στην αλήθεια, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση της Ιστορίας», τόνισε ο Τουσκ εγκαινιάζοντας τη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διεξάγεται στο Γκντανσκ.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρίντενκο -η οποία εκπροσωπεί τη χώρα αντί του Ζελένσκι- χαιρέτισε την επιθυμία των Πολωνών «για ένα κοινό μέλλον».
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι καταβλήθηκε στην Ουκρανία μια πρώτη δόση 3,2 δισεκ. ευρώ από το δάνειο των 90 δισεκ. που έχει συμφωνήσει η ΕΕ να προσφέρει στην εμπόλεμη χώρα.
«Τις επόμενες ημέρες» θα ακολουθήσει η καταβολή 6 δισεκ. ευρώ για την αγορά drones, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο Γκντανσκ. «Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει», τόνισε.
Η ΕΕ ενέκρινε τον Δεκέμβριο ένα δάνειο 90 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία για την περίοδο 2026-27, με τα δύο τρίτα του ποσού αυτού να προορίζονται για την άμυνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- AUTOHELLAS AΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- ΗΠΑ: Στο 3,4% ο δομικός πληθωρισμός τον Μάιο – Ενισχύονται οι πιέσεις στη Fed για σκληρή στάση
- Σιάμισιης: «Όποιος θεωρεί ότι οι υδρογονάνθρακες δεν έχουν μέλλον, θα ξεμείνει από ενέργεια»
- ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για διαγωνισμό σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Δυτική και Νότια Ελλάδα
- ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 25.06.2026
- ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ - Απόσπασμα Πρακτικού της Επιτροπής Αποδοχών & Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων σε Σώμα
- ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ - Απόσπασμα Πρακτικού Επιτροπής Ελέγχου Συγκρότησης σε Σώμα
- Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης νέος πρόεδρος Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








