Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Προς νέα υψηλά οι τιμές στο ρύζι, πιέσεις στο σιτάρι – Ανοδικά ο δείκτης εμπορευμάτων

Η πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού, του βαμβακιού, των βοοειδών και του ρυζιού

Ενισχυμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη στον απόηχο των μακροστοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ (αγορά εργασίας, πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες) και των καλύτερων του αναμενόμενου εταιρικών αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στο τακτικό δελτίο τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, αντίθετη εικόνα εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης, καταδεικνύοντας στάσιμη οικονομική δραστηριότητα, με έντονο το χαρακτηριστικό της περιορισμένης ζήτησης. Η αργή αποκλιμάκωση του πληθωριστικών πιέσεων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη επέφερε σημαντική ανατιμολόγηση στις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων, με την πιθανότητα της έναρξης του νέου κύκλου να τοποθετείται πλέον από τον Ιούνιο και μετά, του τρέχοντος έτους, για τη Fed και την ΕΚΤ. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο ενισχύθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις της 2ετίας και τις 10ετίας των ΗΠΑ, φτάνοντας το 4,64% και 4,28% αντίστοιχα, όπως και το δολάριο.

Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού, του βαμβακιού, των βοοειδών και του ρυζιού. Αντίθετα, πτωτική πίεση δέχθηκαν οι τιμές στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια).

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio αναμένονται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2024 (79% πιθανότητα). Από την άλλη, ενισχύεται το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί το La-Ninia την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου του 2024 (55%). Προβλέψεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα για τρία βασικά προϊόντα: σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική. Αυτό που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς το επόμενο διάστημα είναι η ένταση του φαινομένου, κάτι που ακόμη δεν φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στις τιμές.

Σε επιμέρους επίπεδο προϊόντων για το σιτάρι, οι ενισχυμένες παραγωγικές προοπτικές, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, δύναται να επιδράσουν πτωτικά στην τιμή του, όπως και στις τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού, λαμβανομένης και της συμβολής της Κίνας. Ο συνδυασμός της μειωμένης παραγωγής και της πιθανής επέκτασης των περιορισμών στις ινδικές εξαγωγές ζάχαρης δύναται να ενισχύσουν την τιμή της. Οι ανησυχίες σχετικά με τις μειωμένες καλλιέργειες πορτοκαλιών και συνεπώς τις μειωμένες εξαγωγές χυμού πορτοκαλιού δύναται να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές, όμως ο περιορισμός της ζήτησης πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά της ανόδου των τιμών του. Οι αυξημένες εισαγωγές από την Κίνα σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προοπτικές στην προσφορά αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στις τιμές του βαμβακιού. Για το ρύζι, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια χωρών, όπως της Ινδίας, με ταυτόχρονη διατήρηση και πιθανή ενίσχυση των περιορισμών στις εξαγόμενες ποσότητες ρυζιού, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο υψηλό τις τιμές του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu