Η Κομισιόν στέλνει σήμα ότι δεν βλέπει το πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο ως το καλύτερο εργαλείο για να χαλιναγωγήσει την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και αντίθετα προτείνει ένα σχέδιο που θα κατανείμει χρονικά το αυξανόμενο κόστος.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανάλυσή της αναφορικά με τις πιθανές ενέργειες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ παροτρύνθηκε από τους ηγέτες του μπλοκ τον περασμένο μήνα να αξιολογήσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, και να υποβάλει νομικές προτάσεις.
Η Επιτροπή, η οποία είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος στην παρέμβαση στην αγορά, υποχώρησε στις πιέσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε τον δρόμο για έναν κανονισμό που θα προβλέπει περιορισμό των αυξήσεων των τιμών στην ολλανδική αγορά TTF, που είναι σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο.
Τα μπρος-πίσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μια γρήγορη συμφωνία των κυβερνήσεων για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποφυγή της ακραίας αστάθειας στα ενεργειακά παράγωγα και τη χρήση της κοινής αγοραστικής δύναμης της ΕΕ ως μοχλού στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν και να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για την πρόταση στις 24 Νοεμβρίου.
Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επικρίθηκε από μια ομάδα εθνών που ζητούσαν την επιβολή πλαφόν, η Ολλανδία και η Γερμανία επικύρωσαν την ανάλυσή της.
Το διακύβευμα είναι το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του μπλοκ, την οποία η ενεργειακή κρίση απειλεί να ωθήσει σε ύφεση, επισημαίνει το Bloomberg. Η ΕΕ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις περισσότερων από τις μισές από τις 27 χώρες της για όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, με την ανάγκη να αποφευχθεί η υπονόμευση της ενιαίας αγοράς της ή η διεύρυνση των εντάσεων μεταξύ των κρατών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Άρειος Πάγος: Νέος εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, νέα πρόεδρος η Αναστασία Παπαδοπούλου
- Προς αλλαγή στάσης ο Τραμπ για την Ουκρανία
- Ανακλήθηκε το λικέρ Mozart της εταιρείας Mozart Distillerie GmbH
- Φωτιά τώρα στα Μεσοχώρια Ευβοίας – Μήνυμα 112
- Κασσελάκης: Νέα δικογραφία στη Βουλή, εμπλέκει Θεοδωρικάκο
- Στο Καστέλι το Σάββατο ο Χρίστος Δήμας για αυτοψία στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο
- Εν ψυχρώ δολοφονία στην Αγία Παρασκευή, αναζητείται ο δράστης
- Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Κορωπί
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις