Οικονομία

Τσακλόγλου: 78.000 συνταξιούχοι στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

"Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι πρωτίστως διανεμητικό σε μία κοινωνία η οποία διαρκώς γερνάει"

Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι εγγράφονται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως εργαζόμενοι, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσακλόγλου έκανε λόγο για μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτυχία του μέτρου.

Όπως είπε, «μέχρι πρόσφατα, σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του – μάλιστα, αυτό το ποσοστό, μέχρι το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 60%. Αυτό το οποίο αλλάξαμε είναι ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να εργάζονται, λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξή τους, αλλά θα υπάρχει μία περικοπή 10% πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα από την απασχόληση. Το μέτρο αυτό βοηθά τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και τη μελλοντική σύνταξή τους. Το μέτρο, μέχρι στιγμής, έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και από ό,τι είχαμε σχεδιάσει. Με το προηγούμενο καθεστώς, εργαζόντουσαν 36.000 συνταξιούχοι, ενώ, μέχρι σήμερα, στη σχετική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί 78.000 συνταξιούχοι και αυτό το νούμερο αυξάνει καθημερινά».

Σε ερώτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι πρωτίστως διανεμητικό σε μία κοινωνία η οποία διαρκώς γερνάει – ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Αυτά τα συστήματα, όπου οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι τωρινοί εργαζόμενοι, γενικά δουλεύουν καλά, όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Έχουμε μπει σε μία πορεία, όχι μόνο εμείς, όλες οι αναπτυγμένες χώρες, όπου έχουμε γήρανση του πληθυσμού και κατά ακολουθία αυτό έχει συνέπειες τόσο στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού όσο και στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η νομοθεσία μας ορίζει ότι ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη και, ανάλογα με τις μεταβολές, προσαρμόζονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η εκτίμηση που έγινε πέρυσι έδειξε ότι, κατά την περίοδο αναφοράς, το προσδόκιμο της επιβίωσης δεν μεταβλήθηκε και, για τον λόγο αυτό, τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία».

Αναφορικά με τους εν δυνάμει συνταξιούχους με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους με όριο οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ τις 20.000 ευρώ. «Το ποσό αυτό παρακρατείται από τη σύνταξη σε 60 ισόποσες δόσεις. Το αντίστοιχο όριο για τον ΟΓΑ είναι 6.000 ευρώ. Αυτά τα όρια αυξήθηκαν σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, αρκεί ο οφειλέτης να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και, συγκεκριμένα, να έχει 20 χρόνια καταβολής πραγματικών εισφορών και να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής, ελέγχοντας τις καταθέσεις του, οι οποίες πρέπει να είναι κάτω από 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνει κανονικά τη σύνταξή του, από την οποία παρακρατείται το 60%, μέχρι να μειωθούν τα χρέη στις 20.000 ευρώ, που είναι το τωρινό όριο και μετά ισχύουν κανονικά οι 60 δόσεις» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu