Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε μια κρατική επιδότηση 6,6 δισ.δολαρίων για τη μονάδα παραγωγής ημιαγωγών της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co στις ΗΠΑ στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
Το ποσό, που δίνεται στο πλαίσιο του Chips and Science Act, θα υποστηρίξει την προγραμματισμένη επένδυση της εταιρείας που αναμένεται να φτάσει τα 65 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, 20.000 θέσεις στις κατασκευές και περισσότερες από 10.000 έμμεσα σχετιζόμενες θέσεις εργασίας, μέσα στη δεκαετία.
Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στο νόμο και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι υποθέσεις χρηματοδότησης που εκκρεμούν.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη, άμεση επένδυση σε ένα έργο ανάπτυξης (Greenfield) στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η πρώτη από τις τρεις εγκαταστάσεις της μονάδας (fab) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο έτος.
Η μετοχή της ταϊβανέζικης εταιρείας ενισχύεται 0,6% προσυνεδριακά, ενώ από την αρχή του έτους έχει κερδίσει περισσότερο από 80%.
Τον Απρίλιο, η TSMC συμφώνησε να επεκτείνει την προγραμματισμένη επένδυσή της κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια και να προσθέσει μία τρίτη μονάδα στην Αριζόνα έως το 2030.
Η ταϊβανέζικη εταιρεία θα παράγει την πιο προηγμένη τεχνολογία των 2 νανομέτρων στον κόσμο στο δεύτερο εργοστάσιό της στην Αριζόνα που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2028.
Η TSMC συμφώνησε επίσης να χρησιμοποιήσει την πιο προηγμένη τεχνολογία κατασκευής chip που ονομάζεται “A16” στην Αριζόνα.
Το Κογκρέσο το 2022 ενέκρινε τον νόμο Chips and Science Act για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών με 52,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις έρευνας και παραγωγής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιστορική εμφάνιση της Σακίρα στην Κοπακαμπάνα με δύο εκατομμύρια θεατές
- Η Λήμνος αποκτά νέα θαλάσσια δίοδο προς το λιμάνι του Τσανάκαλε
- Τι σηματοδοτεί για τη βρετανική ασφάλεια ο νέος συναγερμός των αρχών
- Ανάκαμψη για τη ΝΔ στο 32,2% σε νέα δημοσκόπηση της Marc – Παραμένει αγκάθι η ακρίβεια
- ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου
- Νέα αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ λόγω της κρίσης στα Στενά του Ορμούζ
- Προθεσμία 30 ημερών ζητά το Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σύμφωνα με το Axios
- Ο ισραηλινός στρατός ζητά την εκκένωση και νέων περιοχών στον Λίβανο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








