Οι πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία βρίσκονται στο 37%, έναντι 26% τον Δεκέμβριο του 2024
Σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων να διολισθήσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ καταγράφει σε έκθεσή της η UBS, έκθεση η οποία συνέπεσε με τη σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά μοντέλα για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι και τον Απρίλιο, οι πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία βρίσκονται στο 37%, έναντι 26% τον Δεκέμβριο του 2024.
Όπως εξηγούν, το επίπεδο αυτό συνδέεται ιστορικά με περιόδους πριν από την εκδήλωση μιας ύφεσης και, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2025 η οικονομία των ΗΠΑ εμφάνιζε σημάδια επιβράδυνσης, αλλά σε σταθερές βάσεις, τώρα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Αν από εδώ και πέρα τα σχετικά στοιχεία επιδεινωθούν, είναι πιθανό η συζήτηση περί ύφεσης να αναζωπυρωθεί και το κλίμα στις αγορές να επιδεινωθεί.
Το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιεί η UBS βασίζεται σε «σκληρά» δεδομένα (π.χ. εξαιρεί δείκτες προσδοκιών) σχετικά με την παραγωγή, την απασχόληση, τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, την αγορά ακινήτων και την καταναλωτική δαπάνη, προκειμένου να καταλήξει σε έναν κυκλικό δείκτη. Ο δείκτης αυτός δείχνει πιθανότητες 46% για ύφεση στις ΗΠΑ, αυξημένες κατά 12%.
Το δεύτερο μοντέλο βασίζεται στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, το οποίο από τα μέσα Μαρτίου και μετά δίνει πιθανότητα ύφεσης 18%.
Τέλος, το τρίτο μοντέλο της UBS βασίζεται σε διάφορους χρηματοοικονομικούς δείκτες και μετρήσεις των συνθηκών πίστωσης, δίνοντας πιθανότητες ύφεσης 48%, το υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο της πανδημίας.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου, χρειάζεται κάποια προσοχή ώστε να αναγνωριστεί ότι ένα μέρος της μεταβλητότητας των στοιχείων οφείλεται στις δασμολογικές πολιτικές, ωστόσο τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν μια αδυναμία που ήταν διάχυτη σε μία σειρά επιμέρους δεικτών, οι οποίοι παραδοσιακά «οδηγούν» τον οικονομικό κύκλο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαγκάρντ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανή κίνδυνο αποκοπής από την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ο αναλυτής που «είδε» το 5% στα 10ετή προειδοποιεί: Το selloff στα ομόλογα δεν έχει τελειώσει
- Aegean: Αύξηση εσόδων και επιβατών, αλλά πίεση στην κερδοφορία από καύσιμα και Μέση Ανατολή
- Τραμπ: «Ο μόνος έλεγχος που χρειάζεται το AI είναι ένας ισχυρός και έξυπνος πρόεδρος»
- Αυτοκατανάλωση με νέους κανόνες: Τι αλλάζει για τα φωτοβολταϊκά και τα «πάνελ του μπαλκονιού»
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
- LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε. - Πρόσκληση στην Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων Α Εξαμήνου 2026
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








