Διεθνή

Βάσλε (ΕΚΤ): Πιθανές περισσότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα κατά ένα τέταρτο της μονάδας

Περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων της ζώνης του ευρώ είναι πιθανές, εάν οι προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού επαληθευτούν, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόστιαν Βάσλε.

«Εάν το βασικό σενάριο πραγματοποιηθεί και τα δεδομένα είναι ευνοϊκά, τότε μπορούμε πιθανώς να περιμένουμε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ήδη φέτος, και στη συνέχεια και του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας στην εφημερίδα Finance, σύμφωνα με το Bloomberg. «Διαφορετικά, θα ήταν σκόπιμο να περιμένουμε λίγο περισσότερο χρόνο με περαιτέρω βήματα».

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Επίσης, αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2024 και το 2025 – μια απόφαση που άφησε τους επενδυτές στο σκοτάδι ως προς το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Μιλώντας σε Εσθονούς νομοθέτες στο Ταλίν την Πέμπτη, ο συνάδελφος του Βάσλε εκεί – ο Μάντις Μίλερ – τόνισε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο παρά την κίνηση του Ιουνίου.

«Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας, τα επιτόκια θα πρέπει πιθανώς να παραμείνουν ακόμη πάνω από τον μέσο όρο για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε πότε μπορεί να γίνουν οι επόμενες μειώσεις των επιτοκίων».

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάιο – αν και στο 2,6% απέχει πολύ από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο υψηλό του 10,6% στα τέλη του 2022. Περισσότερες αυξήσεις είναι πιθανές, δήλωσε ο Μίλερ.

«Όπως είδαμε στην αρχική εκτίμηση για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο, ο ρυθμός του πληθωρισμού μπορεί προσωρινά να επιταχυνθεί και πάλι», είπε. «Δεν είμαστε ακόμη στο στόχο».

Ο Βάσλε συμφώνησε και προειδοποίησε ότι οι απειλές για τις τιμές καταναλωτή παραμένουν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Βάσλε, επικαλούμενος τη «σχετικά ισχυρή» δυναμική των μισθών, της οικονομικής ανάπτυξης και της γεωπολιτικής.

Τα σχόλια αυτά συμφωνούν με εκείνα του προέδρου της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ ο οποίος αργά την Τετάρτη δήλωσε σε συνέδριο στο Μόντρεαλ ότι «ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι πολύ κολλώδης».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu