Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μειώσεις των επιτοκίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων φέτος μόλις διαπιστώσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν σταθεροποιηθεί, ευθυγραμμιζόμενες με τον στόχο του 2%, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και ένας εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Οι επενδυτές ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές μειώσεις των επιτοκίων της το τρέχον έτος, με την πρώτη κίνηση να γίνεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, παρότι ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Ο Βιλερουά, κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του προς εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα της Γαλλίας, αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μειώσεις των επιτοκίων, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία και δεν θα είναι βιαστικές.
“Θα μειώσουμε τα επιτόκια φέτος όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθεροποιηθούν στο 2%, (με βάση) αποτελεσματικά και διαρκή δεδομένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώνεται σταθερά, αν και τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο, κάτι όμως που αποδίδεται κυρίως σε παράγοντες τεχνικής φύσεων, όπως ο τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων και οι χαμηλές τιμές της ενέργειας, βασικά στοιχεία για τον υπολογισμό των πληθωριστικών πιέσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ιράν: «Τρομοκρατικές οργανώσεις» οι ευρωπαϊκοί στρατοί – Τραμπ: Η Τεχεράνη συνομιλεί μαζί μας
- Εγκατάλειψη πληρωμάτων: Ρεκόρ το 2025 με 6.223 ναυτικούς και τον «σκιώδη στόλο» στο επίκεντρο
- Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Ξεκινάει από Δευτέρα 2/2 η υποχρεωτική εφαρμογή – Σε real time η παρακολούθηση του ΦΠΑ
- ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Κάνει λόγο για «φήμες και αβάσιμες ερμηνείες»
- Νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Μήνυμα 112 σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά
- HΠΑ: Η Μινεσότα αποτυγχάνει να αποτρέψει την αύξηση των πρακτόρων της ICE
- Ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο
- Toυρκικό μπλόκο σε κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Κούρδους του Κομπάνι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








