Πολιτική

Βουλή: «Πράσινο φως» στα 14,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των υποβρυχίων T-214

Το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει 155 αντίμετρων τορπιλών μάχης οι οποίες θα καλύψουν το 120% του φόρτου μάχης των υποβρυχίων

Πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η ενίσχυση των υποβρυχίων T-214 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έδωσε χθες η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παρουσία του υφυπουργού Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του αντιναυάρχου ε.α. και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Αριστείδη Αλεξόπουλου, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης έχοντας ως επίκεντρο την διττή ενίσχυση των υποβρυχίων.

Η ενίσχυση αφορά στα αντίμετρα αυτοπροστασίας των υποβρυχίων. Το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να παραλάβει 155 αντίμετρων τορπιλών μάχης οι οποίες θα καλύψουν το 120% του φόρτου μάχης των υποβρυχίων.

Η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε με τους Ιταλούς τον Απρίλιο του 2022. Η παράδοσή των τορπιλών θα εκκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους, πιθανότερα τον Δεκέμβριο, και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος ανέρχεται στα 14,3 εκα. ευρώ.

Υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ, που ψήφισε παρών.

Κατά τους ιθύνοντες, το σύστημα αντιμέτρων είναι απαραίτητο για την αυτοπροστασία των υποβρυχίων και των πληρωμάτων που τα στελεχώνουν.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα των νέων τορπιλών εκκρεμούσε επί 20 χρόνια.

Επιπλέον, στις αρχές του 2024, ξεκινά η παραλαβή νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου (συνολικά 44), οι οποίες θα είναι κατευθυνόμενες με οπτικές ίνες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu