Στις 11:00 στη Βουλή, οι βουλευτές θα επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων του Κωνσταντίνου Τασούλα, του Τάσου Γιαννίτση, της Λούκας Κατσέλη και του Κώστα Κυριακού
Στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025.
Οι 300 βουλευτές θα επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων προτάσεων που κατατέθηκαν στο προεδρείο της Βουλής. Συγκεκριμένα, μεταξύ του τέως προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα που προτάθηκε από τη ΝΔ, των πρώην υπουργών Τάσου Γιαννίτση και Λούκας Κατσέλη που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, και του συγγραφέα Κώστα Κυριακού που προτάθηκε από την ΚΟ της «Νίκης».
Όλη η διαδικασία έως την εκλογή
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη από τις -κατ’ ανώτατο όριο- πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες, που προβλέπει το Σύνταγμα, για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, στην σημερινή (πρώτη) ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200). Αν δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία.
Τι αναμένεται να συμβεί
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη είναι του κ. Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Μάριος Σαλμάς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Lidl Ελλάς: Καμπάνια για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων
- Η συμβολή της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στο εργοστάσιο στον Αμμότοπο Άρτας
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Εις γάμου κοινωνίαν Άννα Μπουσδούκου και Ανδρέας Δρακόπουλος
- Ιράν: Συνομιλίες με Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Nissan: Πτώση 6% της μετοχής μετά την πώληση του μεριδίου της Mercedes – Benz
- Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα και σκότωσε τουλάχιστον 20, εκ των οποίων πέντε δημοσιογράφοι
- Γαλλία: Ερχονται αναταραχές το Σεπτέμβριο με διαδηλώσεις αλά Κίτρινα Γιλέκα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις