Η διπλωματική ανάπαυλα ρίχνει το Brent στα 92,82 δολάρια ενώ παραμένουν τα προβλήματα στη ναυσιπλοϊα των Στενών του Ορμούζ
Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με υποχώρηση της τάξης του 4%, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν ανέστειλαν τις εκατέρωθεν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η εξέλιξη αυτή, που ακολουθεί δύο εβδομάδες κλιμάκωσης, καλλιεργεί προσδοκίες για μια διπλωματική λύση που θα αποκλιμακώσει την ένταση και θα επιτρέψει την ομαλή επανέναρξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 3,96 δολάρια ή 4,1%, διαμορφούμενα στα 92,82 δολάρια, αφού προηγουμένως υποχώρησαν παροδικά κάτω από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 90 δολαρίων.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) κατέγραφε απώλειες 4,02 δολαρίων ή 4,5%, φθάνοντας στα 85,29 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων σχεδόν επτά ημερών, βάζοντας «φρένο» στην ανοδική τροχιά των προηγούμενων τριών εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι το Brent είχε αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η σύρραξη, η οποία περιόρισε τις μεταφορές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ, εξSplit σε επέκταση και στην Ερυθρά Θάλασσα, εμποδίζοντας τις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας -του μεγαλύτερου εξαγωγέα παγκοσμίως- προς την Ασία μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Ουόλτζ, δήλωσε στο δίκτυο «Fox News Sunday» και σε άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναστείλει τα αμερικανικά πλήγματα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.
Παρά την παύση των επιθέσεων, λιγότερα από 10 εμπορικά πλοία διέσχιζαν καθημερινά τα Στενά του Ορμούζ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα της εταιρείας Kpler.
Παράλληλα, η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του Στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ σημείωσε πτώση την Κυριακή, μετά τις επιθέσεις των Αντάρτων Χούθι της Υεμένης εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κατά μήκος της Ακτής της Ερυθράς Θάλασσας, παρότι ένα τρίτο κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο κατάφερε να εξέλθει από το στενό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αύξηση της κυκλοφορίας στους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το Α’ Εξάμηνο του 2026
- Πρώτη παρέμβαση Huang στο X για την υπεράσπιση των ανοιχτών μοντέλων AI
- Προσπάθεια διάσωσης του εργοστασίου της Audi στο Νέκαρσουλμ
- Συνεχίζεται στη Λάρισα η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών με τις τοποθετήσεις της υπεράσπισης
- Ανοίγει η πλατφόρμα για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό με χαμηλότερο όριο εισόδου
- ΑΣΕΠ (2Γ/2022): Καταγγελίες για «ανακύκλωση» διορισμών και αποκλεισμό χιλιάδων επιτυχόντων
- Εκτόξευση 470% για τη μετοχή της CXMT στο ντεμπούτο της στη Σαγκάη
- Τεντόγλου από άλλον πλανήτη: «Πέταξε» στα 8,66 μ. και έγραψε ιστορία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








