Αγορές

Πτώση 4% για τις τιμές του πετρελαίου μετά την αναστολή των επιθέσεων ΗΠΑ και Ιράν

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η διπλωματική ανάπαυλα ρίχνει το Brent στα 92,82 δολάρια ενώ παραμένουν τα προβλήματα στη ναυσιπλοϊα των Στενών του Ορμούζ

Πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με υποχώρηση της τάξης του 4%, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν ανέστειλαν τις εκατέρωθεν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η εξέλιξη αυτή, που ακολουθεί δύο εβδομάδες κλιμάκωσης, καλλιεργεί προσδοκίες για μια διπλωματική λύση που θα αποκλιμακώσει την ένταση και θα επιτρέψει την ομαλή επανέναρξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 3,96 δολάρια ή 4,1%, διαμορφούμενα στα 92,82 δολάρια, αφού προηγουμένως υποχώρησαν παροδικά κάτω από το κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 90 δολαρίων.

Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) κατέγραφε απώλειες 4,02 δολαρίων ή 4,5%, φθάνοντας στα 85,29 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων σχεδόν επτά ημερών, βάζοντας «φρένο» στην ανοδική τροχιά των προηγούμενων τριών εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το Brent είχε αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η σύρραξη, η οποία περιόρισε τις μεταφορές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ, εξSplit σε επέκταση και στην Ερυθρά Θάλασσα, εμποδίζοντας τις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας -του μεγαλύτερου εξαγωγέα παγκοσμίως- προς την Ασία μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Ουόλτζ, δήλωσε στο δίκτυο «Fox News Sunday» και σε άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναστείλει τα αμερικανικά πλήγματα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.

Παρά την παύση των επιθέσεων, λιγότερα από 10 εμπορικά πλοία διέσχιζαν καθημερινά τα Στενά του Ορμούζ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα της εταιρείας Kpler.

Παράλληλα, η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του Στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ σημείωσε πτώση την Κυριακή, μετά τις επιθέσεις των Αντάρτων Χούθι της Υεμένης εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κατά μήκος της Ακτής της Ερυθράς Θάλασσας, παρότι ένα τρίτο κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο κατάφερε να εξέλθει από το στενό.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu