Όπως η λέξη «τρόικα» είναι «βρώμικη» για την Ελλάδα, έτσι και το «κούρεμα» είναι «βρώμικη» λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τονίζει ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι.
«Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη “τρόικα”, έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη “κούρεμα”. Το καταλαβαίνω», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η πληρωμή θα είναι «αδύνατη» χωρίς μια συμφωνία μετά την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι υπάρχουν «πιο έξυπνες λύσεις» από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps, ενώ προτείνει την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με τα νούμερα του ΑΕΠ: «Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2014, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «επίδραση αποπληθωρισμού» και προσθέτει ότι οι μισθοί και οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν και αυτό είναι δείγμα σοβαρής ύφεσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ισραηλινό χτήπημα σκότωσε γονείς και τις δύο ανήλικες κόρες τους στη Γάζα
- Eurostat: Στα 4,43 εκατ. οι δικαιούχοι προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία στην ΕΕ, 41.465 στην Ελλάδα
- Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με Apollo για επενδυτικά προϊόντα
- Fourlis και DrP Group: Αλλαγή δομής στη συνεργασία και νέα συμφωνία για Holland & Barrett
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 8,91 δισ. ευρώ οι περιβαλλοντικοί φόροι το 2024, μείωση 3,7% σε έναν χρόνο
- Πτώση ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, λόγω μικρότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
- FOURLIS Α.Ε ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Ο Όμιλος Fourlis υπέγραψε την οριστική συμφωνία για τη στρατηγική συνεργασία του με την DrP Group
- Green Tank: «Δοκιμάζει» το αφήγημα περί ισχυρών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







