Οικονομία

Ξαφά: Δεν έχει παρέλθει η κρίση στην Ευρωζώνη

Την πεποίθηση ότι δεν έχει παρέλθει η κρίση στην Ευρωζώνη εξέφρασε στο πλαίσιο διαλέξεων στο ΚΕΠΕ η διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting και ερευνήτρια του CIGI Μιράντα Ξαφά, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.

«Οι αρχικοί φόβοι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αποδείχθηκαν υπερβολικοί. Αντίθετα αποδείχθηκε ότι μια εύρυθμη αναδιάρθρωση χρέους, σε συνεννόηση με τους πιστωτές, πριν εκδηλωθεί αδυναμία αποπληρωμής είναι εφικτή σε μια νομισματική ένωση, με την προϋπόθεση της επαρκούς προστασίας των υπόλοιπων μελών της Ζώνης του Ευρώ, από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης», συμπέρανε μεταξύ άλλων η κ. Ξαφά, απευθύνοντας ομιλία με τίτλο «Μαθήματα από την αναδιάρθρωση χρέους του 2012», στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Distinguished Lectures.

Σύμφωνα με την κ. Ξαφά, με τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων πλέον σε ισχύ (ESM, EFSF, OTM και την πορεία για την Τραπεζική Ένωση), και με μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία, η ελληνική εμπειρία πιθανότατα θα παραμείνει μοναδική στην ιστορία των αναδιαρθρώσεων χρέους.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ευρωζώνη, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει, όπως είπε, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλό στις χώρες της περιφέρειας, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα spreads παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, το ΑΕΠ στις χώρες της περιφέρειας δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης, οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ εξακολουθούν να αυξάνονται και η Τραπεζική Ένωση δε θα ξεκινήσει πριν το 2016, ενώ θα υλοποιηθεί σταδιακά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu