Οικονομία

Υπ. Ενέργειας: Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για αποκοπές ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες

Η ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, που επλήγησαν από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023, ψηφίζεται εντός των επόμενων ημερών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ

Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται περί αποκοπών ρεύματος σε αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, είναι τελείως παραπλανητικοί, αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει, η ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, που επλήγησαν από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023, η οποία έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και ψηφίζεται εντός των επόμενων ημερών, προβλέπει για τις οφειλές ηλεκτρικής ενέργειες στις πληγείσες περιοχές τα εξής:

  • Για τα έτη 2024 και 2025 αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων, από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Αντιστοίχως, από 1ης.1.2026 οι παραπάνω οφειλές δύναται να υπαχθούν σε ρύθμιση έως την 31η.12.2030 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες. Το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης, με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.
  • Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι αγρότες που κατά την 4η.9.2023 έχουν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης, των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
  • Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδιου για την Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, εξειδικεύεται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, οι δικαιούχοι, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των οφειλών, όπως και η τυχόν χορήγηση έκπτωσης ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης.

Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που απαιτείται για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Το ΥΠΕΝ παραθέτει εξάλλου τα γεγονότα σε σχέση με ορισμένες αποκοπές που έγιναν από σφάλμα και αποκαταστάθηκαν επισημαίνοντας τα εξής:

«-Στις 8.11.2023 είχε εξαγγελθεί η ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

-Στις 5.1.2024 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έλαβε γνώση για 301 αποσυνδέσεις ρεύματος αγροτών στην Θεσσαλία. Υπήρξε άμεση επικοινωνία από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου με τον πάροχο, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Από την πλευρά του, επίσης την ίδια ημέρα (5/1) επιβεβαίωσε το σφάλμα και προέβη σε δύο ενέργειες: Πρώτον, αιτήθηκε (5/1) από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να το διορθώσει και δεύτερον διασφάλισε ότι δεν θα δημιουργηθεί, εκ νέου, αντίστοιχο πρόβλημα. Ο Διαχειριστής, δεσμεύτηκε πως θα γίνουν οι απαραίτητες επισκέψεις για τις επανασυνδέσεις έως τις 10/1. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι τότε και οι 301 επισκέψεις και έγιναν 208 επανασυνδέσεις. Για τις υπόλοιπες 93 περιπτώσεις υπήρξε αδυναμία επανασύνδεσης, καθώς δεν ήταν εφικτή η προσβασιμότητα. Από τον Διαχειριστή άφησαν σχετικά σημειώματα και έκτοτε συνεχίζονται οι επισκέψεις (έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο επισκέψεις γι’ αυτές τις 93 περιπτώσεις) μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στους συγκεκριμένους μετρητές. Για 44 περιπτώσεις δεν βρέθηκαν οι αγρότες που θα έδιναν στον Διαχειριστή πρόσβαση στους αντίστοιχους μετρητές, για να μπορέσει με τη σειρά του να επανασυνδέσει το ρεύμα. Για τις υπόλοιπες 49, οι επανασυνδέσεις δεν έχουν γίνει ακόμη, για τεχνικούς λόγους. Έχουν πραγματοποιηθεί, ωστόσο, πάνω από τρεις επισκέψεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται πως κανείς από τους 93 δεν έχει επικοινωνήσει με τον πάροχο ή τον ΔΕΔΔΗΕ για να εκφράσει κάποιο παράπονο.

Σχετική ανακοίνωση για τις εξελίξεις γύρω από το εν λόγω ζήτημα εξέδωσε (5.1.2024) ο κ. Τριαντόπουλος, έπειτα από συνάντηση, με τους αγρότες των Παρακάρλιων χωριών και των περιοχών της Μαγνησίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει καμία χρήση αγροτικού, ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση, έχει αποδείξει πως ανταποκρίνεται, άμεσα, στις ανάγκες της κοινωνίας, στηρίζοντας κατά προτεραιότητα τους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσμενείς συνθήκες».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu