Ανάμεσα στα άλλα να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν
Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προβλέπει σειρά προδιαγραφών για τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb).
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να έχουν ένα πλαίσιο λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας για το οποίο παράλληλα θεσπίζεται ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Ενδεικτικά τα ακίνητα πρέπει:
α) Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
β) Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής,
γ) Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης,
δ) Να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό & κλιματισμό.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας, ενώ δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, υπαλλήλων που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εν γένει σε δομές του δημοσίου τομέα ή των Ο.Τ.Α., όπως ιατροί ΕΣΥ και Κέντρων Υγείας, δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, εποχιακοί εργαζόμενοι σε σώματα ασφαλείας (πυροσβέστες, λιμενικοί κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δρομολογήσει την περαιτέρω ρύθμιση για τα Airbnb, οι οποίες πρόκειται να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά του real estate.
Στόχος είναι να ευθυγραμμιστούν στο βαθμό του εφικτού οι υποχρεώσεις όσων προσφέρουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με εκείνους που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Παράλληλα, οι αλλαγές αποσκοπούν στο να φρενάρουν την υπερπροσφορά, ώστε να τονωθεί η αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Οι αλλαγές έρχονται σε μία περίοδο που παρατηρείται οξεία στεγαστική κρίση, με τα ακίνητα προς ενοικίαση να μειώνονται και τις τιμές να εκτοξεύονται, απόρροια και της ταχείας και πολλές φορές χωρίς θεμιτούς κανόνες εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις