Η μητρική της Google καταργεί τις ποινές υποβάθμισης για τους εκδότες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο μετά τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών
Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής της γύρω από τον έλεγχο του ανεπιθύμητου περιεχομένου (spam) στην Ευρώπη προχωρά η Alphabet, μητρική της Google.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πιέσεις και τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απειλούσαν τον τεχνολογικό κολοσσό με βαριές χρηματικές ποινές για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων.
Σύμφωνα με κάλυψη του Reuters, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έθεσαν στο στόχαστρο την Google μετά από κύμα διαμαρτυριών από ψηφιακούς εκδότες.
Το σημείο τριβής εστιάζεται στην πολιτική της εταιρείας για την κατάχρηση φήμης ιστότοπων, έναν μηχανισμό που σχεδιάστηκε αρχικά για να εμποδίζει τη φιλοξενία σελίδων τρίτων σε δημοφιλείς ιστότοπους με στόχο τη χειραγώγηση των μηχανών αναζήτησης.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί έλεγχοι έδειξαν ότι η εφαρμογή αυτού του κανόνα οδήγησε στην τεχνητή υποβάθμιση ειδησεογραφικών μέσων και άλλων εκδοτικών πλατφορμών, όταν αυτού οι ιστότοποι φιλοξενούσαν περιεχόμενο από εμπορικούς συνεργάτες.
Ανταποκρινόμενη στις υποδείξεις, η Google ανακοίνωσε ότι από τις 30 Αυγούστου παύει την εφαρμογή χειροκίνητων ενεργειών υποβάθμισης για τους χρήστες στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν).
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τόμας Ρέγκνιερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόσυρση του μέτρου, επισημαίνοντας πως η προηγούμενη τακτική τιμωρούσε αδικαιολόγητα τους εκδότες.
Παράλληλα, τόνισε ότι η παρέμβαση κατέστη εφικτή χάρη στο θεσμικό πλαίσιο του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης των τεχνολογικών κολοσσών.
Η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση της Alphabet με τους νέους κανόνες, υπενθυμίζοντας ότι οι κυρώσεις για παραβίαση του DMA είναι αυστηρότατες, αφού μπορούν να αγγίξουν έως και το 10% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος
- Aλμα 11,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο
- ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή κάμψη στις οικοδομικές άδειες τον Μάιο, αλλά ισχυρή άνοδος στο δωδεκάμηνο
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής με επιλεκτικές κινήσεις, κέρδη για Titan, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ
- Πέθανε ο καθηγητής Δημήτρης Παπούλιας, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ και του ΟΤΕ
- “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ σε εμπορικές πτήσεις το 2025
- Υποχώρηση της Alphabet στην Ευρώπη υπό την απειλή προστίμων από την Κομισιόν
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








