Την πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.
«Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια.
Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε.
Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων.
Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο – το νότιο γείτονά μας – και ανοίγει πολλές προοπτικές», τόνισε o Zaev απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΙΑ».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αποτελεί φυσική και πρακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως σημείωσε, «επέτρεψε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και, παρότι απογοητευθήκαμε από την ΕΕ, συνιστά την πλέον σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
«Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την ΕΕ και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν.
Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί.
Έτσι στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία.
Τί θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο.
Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αποκαλώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «τίτλο ιδιοκτησίας», υπογράμμισε ότι αποτελεί εγγύηση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και αυτό, επανέλαβε, δεν ήταν εφικτό δίχως να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.
«Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας αναφέρονται στην στρατηγική εταιρική σχέση, στην οικονομία, στην κοινωνική και υγειονομική προστασία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις πολλές προοπτικές που πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις δυνατότητες που διαμορφώνονται και για τις δύο χώρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και συμπλήρωσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των (ενταξιακών) κεφαλαίων.
«Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει.
Εάν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν.
Εάν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν. Εμείς είμαστε μία νησίδα στην ΕΕ.
Όλες γύρω μας είναι χώρες-μέλη.
Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες.
Θα ενταχθούμε. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τελικά ολοκληρωθεί.
Δεν υπάρχουν διλήμματα σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει αναβληθεί, αλλά δεν υπάρχει και γι’ αυτή εναλλακτική λύση.
Αυτό είναι σαφές.
Κάναμε όλα αυτά για να επιτύχουμε τα οικονομικά πρότυπα», κατέληξε ο Zaev.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Από τη μεταλλική κονσέρβα στο χάρτινο κουτί μέσω Tetra Pak για τα προϊόντα τόνου
- Μετρούν αντίστροφα για τις θερινές εκπτώσεις έμποροι και καταναλωτές
- Δύο νεκροί από τη φωτιά στη Λητή Θεσσαλονίκης ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί
- Eurostat: Φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο στο 3,9%, ο 5ος υψηλότερος στην Ευρωζώνη
- Seanergy Maritime: 6 με 8 Ιουλίου η δημόσια προσφορά του πενταετούς ομολόγου έως 100 εκατ. ευρώ
- Στο 8,1% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο – Νέα βελτίωση στην αγορά εργασίας
- Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος απέναντι στο γεν
- Η Chanel δημιουργεί την «μανία Μπλαζί» και μεταφέρει την πίεση των πωλήσεων στη Dior
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








