Την πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.
«Οριστικά προχωρούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια.
Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε.
Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων.
Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο – το νότιο γείτονά μας – και ανοίγει πολλές προοπτικές», τόνισε o Zaev απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΜΙΑ».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αποτελεί φυσική και πρακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως σημείωσε, «επέτρεψε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και, παρότι απογοητευθήκαμε από την ΕΕ, συνιστά την πλέον σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
«Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την ΕΕ και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν.
Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί.
Έτσι στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία.
Τί θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο.
Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αποκαλώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «τίτλο ιδιοκτησίας», υπογράμμισε ότι αποτελεί εγγύηση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και αυτό, επανέλαβε, δεν ήταν εφικτό δίχως να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.
«Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας αναφέρονται στην στρατηγική εταιρική σχέση, στην οικονομία, στην κοινωνική και υγειονομική προστασία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις πολλές προοπτικές που πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις δυνατότητες που διαμορφώνονται και για τις δύο χώρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και συμπλήρωσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των (ενταξιακών) κεφαλαίων.
«Εάν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει.
Εάν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν.
Εάν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν. Εμείς είμαστε μία νησίδα στην ΕΕ.
Όλες γύρω μας είναι χώρες-μέλη.
Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες.
Θα ενταχθούμε. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τελικά ολοκληρωθεί.
Δεν υπάρχουν διλήμματα σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει αναβληθεί, αλλά δεν υπάρχει και γι’ αυτή εναλλακτική λύση.
Αυτό είναι σαφές.
Κάναμε όλα αυτά για να επιτύχουμε τα οικονομικά πρότυπα», κατέληξε ο Zaev.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η επόμενη ημέρα του τεχνολογικού sell-off: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την ανάκαμψη
- Fitch: Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα – Οι αδυναμίες που επισημαίνει ο οίκος
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Γνωστοποίηση σημαντικών αλλαγών στα δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με το ν. 3556/2007, όπως ισχύει
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς κατά 100% θυγατρικών εταιρειών
- Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες, κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές
- Telegraph: Το Ιράν ζητά S-400 από τον Πούτιν – Η μυστική επιστολή και το σχέδιο στρατιωτικής θωράκισης της Τεχεράνης
- ΣΕΤΕ: «Όχι» στη νέα αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων στο 1% – Αδικαιολόγητη η πρόσθετη επιβάρυνση
- Αιφνιδιαστική ακύρωση από Τραμπ: Στον «πάγο» η επιτροπή των ισχυρών της τεχνολογίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








