Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μπαράζ επανελέγχων για επιστροφές φόρων και φορολογικές ενημερότητες λόγω Χαλκίδας

Στο μικροσκόπιο εκατοντάδες υποθέσεις

«Συναγερμό» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει σημάνει η υπόθεση διαφθοράς της Χαλκίδας, η οποία βάζει πλέον στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Ο επανέλεγχος θα γίνει παράλληλα με τη διενέργεια δειγματοληπτικών εσωτερικών ελέγχων σε όλες τις Εφορίες της χώρας, με αιχμή υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ.

Παράλληλα θα ελεγχθούν υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.

Έλεγχος θα γίνει και στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά, περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα όλες οι υποθέσεις ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας, ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τη διαδικασία αποσύνδεσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από τις Εφορίες με τη μεταφορά τους στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης για Αττική και Θεσσαλονίκη, για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu