Τεχνολογία

ΑΙ: Γιατί αγγίζει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Financialreport.gr

«Οι μεγάλες εταιρείες έχουν πολύπλοκες δομές, παλιά συστήματα που τους είναι πιο δύσκολα να υιοθετήσουν κάτι που βασίζεται στην ευελιξία και την εφευρετικότητα των υπαλλήλων»

Σαρωτικές αλλαγές αναμένεται να φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να υιοθετήσουν πιο εύκολα νέες τεχνολογίες σε αντίθεση με τις πιο μεγάλες και ενδεχομένως πιο δυσκίνητες, την ώρα που ακόμα στην Ελλάδα οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται ακόμα πίσω σε ό,τι αφορά τις σχετικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Βερέμη, μέλος του ΣΕΒ και εταίρο της Big Pi Ventures «η τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε να διαδίδεται ευρέως το 2023 μέσω του Chat Gpt και θα υπάρχει στη ζωή μας για πολλά χρόνια ακόμα. Δεν πρέπει κανείς να αργήσει να προσαρμοστεί, για να μην μείνει εκτός εξελίξεων. Η έννοια ανάπτυξη ήταν μηδενική μέχρι τον αιώνα του Περικλή, από τον Περικλή μέχρι την Αναγέννηση ήταν 2% ανά αιώνα. Με τη βιομηχανική επανάσταση η ανάπτυξη ήταν 1,2-1,5% το χρόνο. Το ΑΙ δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε ετησίως πάνω από 5% ανάπτυξη στις επιχειρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ: Το ΑΙ αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή

Στο πρώτο συνέδριο του ΣΕΒ για την τεχνητή νοημοσύνη θα παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα τεχνητής νοημοσύνης

O Μάρκος Βερεμης

Κατά όσα ανέφερε ο κ. Βερέμης, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, τα επόμενα 10 χρόνια οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους από 1,5-3% ετησίως, ειδικά μέσω κλάδων της όπως το Generative AI και του decision support AI. Για τον ίδιο, μάλιστα, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη, καθώς «οι μεγάλες εταιρείες έχουν πολύπλοκες δομές, παλιά συστήματα που τους είναι πιο δύσκολα να υιοθετήσουν κάτι που βασίζεται στην ευελιξία και την εφευρετικότητα των υπαλλήλων. Δεν ευνοεί τους μεγάλους τόσο η τεχνητή νοημοσύνη, είναι κάτι που πρέπει να το έχουν το μυαλό τους οι επιχειρήσεις».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στις δουλειές όπως τονίζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια, θα είναι οι άλλοι άνθρωποι που θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη που θα αντικαταστήσουν αυτούς τους εργαζόμενους που δεν τη χρησιμοποιούν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που ‘’τρέχει’’. Δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, αλλά σίγουρα καταστρέφει καθήκοντα. Υπάρχουν κάποιες δουλειές που σίγουρα θα γίνονται πάρα πολύ καλύτερα στο μέλλον από ρομπότ, είτε φυσικά ρομπότ ή ρομπότ με κώδικα».

Κ. Σαμπατακάκης: Μέλος των ομάδων εργασίας η Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, Κυριάκος Σαμπατακάκης τόνισε ότι υπάρχει μια κατηγορία επιχειρήσεων, κοντά στο 8-9% του συνόλου των επιχειρήσεων που μπορούν να εφεύρουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, πιο ευέλικτα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι την τελευταία διετία πάνω από το 1/3 των μεγάλων επιχειρήσεων έκαναν σημαντικές δράσεις με ΑΙ, ωστόσο, μόνο το 13% είδαν αποτελέσματα, με τους κύριους λόγους γιαυτό να είναι η έλλειψη δεδομένων, ολιστικών διαδικασιών αξιοποίησής της, αλλά και η απουσία ορατότητας στα υψηλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης

Κάποιες επιχειρήσεις, δε, κατά τον ίδιο, έχουν περάσει πολύ σύντομα στο τελευταίο επίπεδο της Τεχνητής Νοημοσύνης: Πρόκειται για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα capital markets, τον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού, αλλά και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που χρησιμοποιούν ήδη την τελευταία λέξη της τεχνητής νοημοσύνης για να παράγουν νέα προϊόντα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά. Επενδύσεις σε Chatbot, σε ανάπτυξη περιεχομένου, είναι αυτά που αυξάνονται χρονιά με τη χρονιά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις, μέσω και της αξιοποίησης των δεδομένων τους, να είναι πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.

Ο κ. Σαμπατακάκης στάθηκε και στην σημαντική συνεισφορά του agentic ΑΙ τα επόμενα χρόνια, το οποίο, όπως ανέφερε θα μεταβάλλει το πλαίσιο εργασίας μέσω των ψηφιακών βοηθών, όχι όμως με τη μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα: «Όλοι μας στην επόμενη διετία θα δουλεύουμε με ψηφιακούς βοηθούς. Αυτοί θα δρουν για λογαριασμό μας. Θα είναι αυτόνομοι και είναι βασισμένοι σε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους εμείς θα θέτουμε. Θα είναι μέλη της ομάδας μας, θα έχουν οντότητα και υπόσταση, θα χειρίζονται δεδομένα για εμάς, σε μια ιεραρχία που θα εξυπηρετεί κλάδους ολόκληρους».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu