Η παγκόσμια αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές καταναλωτή κατά 1,5% υψηλότερες τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Η τιμή για ένα μόνο εμπορευματοκιβώτιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους 18 μήνες καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος έχει αυξηθεί κατά επτά φορές, αν όχι περισσότερο.
Υπολογιστές, ηλεκτρονικά προϊόντα, έπιπλα, υφάσματα, αναμένεται να καταγράψουν αύξηση στην τιμή τους περίπου 10%.

«Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι η τρέχουσα αύξηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τα παγκόσμια επίπεδα τιμών εισαγωγής κατά 11% και τα επίπεδα τιμών καταναλωτή κατά 1,5% από τώρα έως το 2023», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ την Πέμπτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αεροπορικές εταιρείες: Ακριβότερα τα εισιτήρια, αλλά υπό πίεση τα κέρδη
- Επίσκεψη Ρούμπιο: Ποιοι δρόμοι της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστοί
- Μακρόν και Μερτς ζητούν ισχυρότερη εμπορική άμυνα για την ΕΕ απέναντι στην Κίνα
- TITAN S.A. - Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- WSJ: Μπόνους έως 25.000 δολάρια σε ναυτικούς για τα επικίνδυνα περάσματα από τα Στενά του Ορμούζ
- Attica: Νέο κατάστημα στη Βουκουρεστίου για οίκο πολυτελείας
- Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 6% στο εννεάμηνο, με ώθηση από τον Σεπτέμβριο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








