Διεθνή

Αλβανία: Αύξηση 72% των τουριστικών εσόδων το 2023

Τη χώρα επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 10,2 εκατ. ξένοι πολίτες

Αύξηση κατά 72% σημείωσαν τα τουριστικά έσοδα της Αλβανίας το 2023 σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 1,84 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας.

Μάλιστα, την χώρα επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 10,2 εκατ. ξένοι πολίτες, δηλαδή κατά 35% περισσότεροι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ καλό για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Επιπρόσθετα, τα πρώτα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των αφίξεων από το εξωτερικό συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης που αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η Τράπεζα της Αλβανίας υπολογίζει ότι οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν συνολικά περίπου 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, 47% περισσότερο σε σχέση με το 2022, ενώ αντίστοιχα τα χρήματα που ξόδεψαν οι Αλβανοί πολίτες για ταξίδια στο εξωτερικό υπολογίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 32% περισσότερο σε σύγκριση με το 2022.

Να σημειωθεί ότι οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε προσφάτως τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας σε «BB-» από «B+», αναγνωρίζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας και τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu