Τράπεζες

Αντρέα Ορσέλ (UniCredit): «Η διαδικασία εξαγοράς της Commerzbank δεν μπορεί πλέον να σταματήσει»

Financialreport.gr

Σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, παρουσιάζει την κίνηση της ιταλικής τράπεζας ως αναπόφευκτο βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου

Η αντιπαράθεση γύρω από την Commerzbank εισέρχεται σε νέα, πιο οξεία φάση, μετά τη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια εξαγοράς της γερμανικής Commerzbank, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η διαδικασία έχει πλέον αποκτήσει τέτοια δυναμική ώστε δεν μπορεί εύκολα να ανακοπεί.

Η UniCredit έχει ήδη εξελιχθεί σε κεντρικό παίκτη στη μετοχική σύνθεση της Commerzbank, με τον Ορσέλ να επιμένει ότι η κίνηση δεν αποτελεί απλώς μια επιθετική εξαγορά, αλλά μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη δημιουργία ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιταλική τράπεζα έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τη συμμετοχή της έως το 29,9%, γεγονός που ενισχύει την πίεση προς τη διοίκηση της Commerzbank και τη γερμανική κυβέρνηση.

«Αλλά αν δεν πετύχει, κάποιος άλλος θα αναλάβει. Αυτή είναι η πραγματικότητα της αγοράς. Η συγχώνευση είναι αναπόφευκτη», τονίζει ο Ορσέλ.

Το μήνυμα του Ορσέλ είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, υποστηρίζει ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο, με μεγαλύτερη κλίμακα, καλύτερη αποδοτικότητα και ισχυρότερη θέση απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Από την άλλη, προειδοποιεί ότι η UniCredit δεν θα προχωρήσει σε μια συμφωνία χωρίς ουσιαστικό έλεγχο ή χωρίς ξεκάθαρη αξία για τους μετόχους της, θέση που είχε διατυπώσει και σε πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Η στάση αυτή προκαλεί έντονη δυσφορία στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο. Η διοίκηση της Commerzbank έχει απορρίψει μέχρι στιγμής το αφήγημα της UniCredit, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί πειστικό σχέδιο συνδυασμού των δύο τραπεζών. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Μπετίνα Όρλοπ, έχει διαμηνύσει στους εργαζομένους ότι η τράπεζα μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα, χωρίς να ενταχθεί στον ιταλικό όμιλο.

Η σύγκρουση έχει πλέον λάβει και θεσμικές διαστάσεις. Η γερμανική εποπτική αρχή BaFin παρενέβη πρόσφατα, καλώντας τη UniCredit να σταματήσει δηλώσεις και επικοινωνιακές κινήσεις που κρίθηκαν προκλητικές ή αρνητικές για την εικόνα της Commerzbank. Η παρέμβαση αυτή δείχνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους μετόχους των δύο τραπεζών, αλλά και την πολιτική ευαισθησία γύρω από το ποιος θα ελέγχει έναν από τους σημαντικότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Γερμανίας.

Στο παρασκήνιο, η υπόθεση έχει μετατραπεί σε τεστ για την ίδια την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Η UniCredit παρουσιάζει την εξαγορά ως παράδειγμα αναγκαίας διασυνοριακής ενοποίησης, ενώ η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει την κίνηση με επιφυλακτικότητα, φοβούμενη απώλεια εθνικού ελέγχου, αναδιάρθρωση και πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας. Οι ανησυχίες των συνδικάτων για χιλιάδες θέσεις εργασίας ενισχύουν το πολιτικό κόστος μιας συμφωνίας.

Με τη συνέντευξή του στη FAZ, ο Ορσέλ επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος της συζήτησης: από το αν η UniCredit δικαιούται να κινηθεί για την Commerzbank, στο κατά πόσο η Γερμανία μπορεί να αγνοήσει μια πραγματικότητα που έχει ήδη διαμορφωθεί στις αγορές. Το μήνυμά του είναι σαφές: η μάχη για την Commerzbank δεν βρίσκεται στο τέλος της, αλλά η UniCredit θέλει να δείξει ότι το σημείο επιστροφής έχει ήδη ξεπεραστεί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu