Υγεία

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ οι τιμές

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι για να πάρουν αυξήσεις

Άμεσα πρόκειται να υπογραφεί η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τα στοιχεία για την οργάνωσή τους, το πρωί της Δευτέρας.

Όπως ειπώθηκε οι επεμβάσεις θα αφορούν 6 κατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος υγείας. Οι μικρές επεμβάσεις θα έχουν τιμή 300 ευρώ και οι πολύ σοβαρές 2.000 ευρώ.

Η κατηγοριοποίηση είναι ίδια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως οι τιμές αυτές είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και θα μοιράζονται σε ολόκληρη τη χειρουργική ομάδα (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό προσωπικό).

Για την υλοποίηση του μέτρου, θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ», προσθέτοντας ότι «σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του».

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς των γιατρών και του προσωπικού”, επισήμανε.

Τόνισε πως τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και πως – για να διπλαστεί ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών, όπως ζητείται – θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η παρέμβαση με τα απογευματινά χειρουργεία αποτελεί ένα κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και παραμονής των ήδη υπηρετούντων.

Όπως είπε, παρέχεται η ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να οργανώσουν απογευματινά ιατρεία, εάν θέλουν και εάν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Σε σχέση με την ανησυχία, σύμφωνα με την οποία ύλη από τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία στα απαογευματινά, είπε πως υπάρχει ενιαία λίστα, ενώ τίθεται προϋποθέσεις για τα απογευματινά με τον αριθμό των πρωινών χειρουργείων.

Για τις αμοιβές του προσωπικού, σημείωσε πως σκοπός είναι να είναι πιο ελκυστικές από εκείνες του ιδιωτικού τομέα.

Όπως τόνισε, εξ αρχής τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούσαν προτεραιότητά του. «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου» διευκρίνισε.

Ανέφερε επιπλέον ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται μια επιπλέον διέξοδος «σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα». «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Επεσήμανε, δε, ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και τη διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία. Είπε επίσης ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu