Στο 1,7% ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη από 2% το Δεκέμβριο του 2025, στο 2,7% στην Ελλάδα από 2,8% αντίστοιχα
Τον Ιανουάριο του 2026, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σημαντικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά (flash) στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου 2026. Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή (HICP) εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 1,7%, από 2,0% τον Δεκέμβριο του 2025, φέρνοντας την αύξηση τιμών κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η αποκλιμάκωση αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο όπου οι τιμές ενέργειας πέφτουν με μεγαλύτερο ρυθμό και οι τιμές υπηρεσιών και αγαθών δείχνουν μερική συγκράτηση. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες κινήθηκαν στο 3,2% ετήσια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός στο 2,7%, ενώ η ενέργεια εμφάνισε αρνητικό ρυθμό πάνω από -4%, ένδειξη ότι η πτώση των τιμών ενέργειας λειτουργεί αποπληθωριστικά.
Ελλάδα: Πιο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης στο 2,8%
Σε αντίθεση με την ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός υποχωρεί ομαλά, στην Ελλάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο ήπια αλλά συνεχής. Σύμφωνα με τα ίδια προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο του 2026, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,9% τον Δεκέμβριο του 2025.
Η πτώση είναι μικρή και η Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης με διαφορά περίπου 1,1 ποσοστιαίας μονάδας. Με άλλα λόγια, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή διαχειρίζεται πλέον πληθωρισμό κάτω από το όριο του στόχου, η Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει τιμές καταναλωτικών αγαθών να αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βρετανικό πολεμικό πλοίο κινείται προς τη Μέση Ανατολή με το βλέμμα στα Στενά του Ορμούζ
- Περιορισμένος ο όγκος της παρέλασης στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης
- Βενιζέλος σε συνέδριο ποινικολόγων: Σκληρή κριττική σε Τζαβέλλα
- Η Σλοβακία κρατά ανοιχτή την ενεργειακή γραμμή με τη Μόσχα
- Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Η «Ισχυρή Ελλάδα» ως μήνυμα σταθερότητας, άμυνας και οικονομικής ευθύνης
- Η Σουηδία παγώνει τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με τη Δανία
- Stellantis-Leapmotor: Κινεζικά EV “made in Europe”
- Στο LSE η Νίκη Κεραμέως: Η ελληνική αγορά εργασίας στο επίκεντρο της συζήτησης στο Λονδίνο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








