Οικονομία

Αποτυχία της νέας ρύθμισης οφειλών στην Εφορία – Μόλις 13.000 οφειλέτες εντάχθηκαν

Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Χωρίς μεγάλη συμμετοχή οφειλετών εξελίσσεται η νέα ρύθμιση της Εφορίας (του ν. 5036/2023) για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση σε έως και 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, η οποία αφορούσε χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μετά την 1η-11-2021 και μέχρι την 1η-2-2023.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο αριθμός των φορολογουμένων που κατάφεραν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στη νέα αυτή ρύθμιση μέχρι τις 31-7-2023, που έληξε η σχετική προθεσμία, ανήλθε σε περίπου 13.000, ενώ το συνολικό ποσό των οφειλών που ρυθμίστηκαν έφθασε τα 250 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης ανέρχεται σε 4.471.762 και οι συνολικές τους οφειλές φθάνουν τα 104,8 δισ. ευρώ.

Τη νέα ρύθμιση αποδέχτηκαν ελάχιστοι φορολογουμένοι ενώ το ποσό θα εισπραχθεί σταδιακά από το κράτος  σε χρονικό ορίζοντα έως και έξι ετών, δεδομένου ότι η ρύθμιση προβλέπει την καταβολή τους σε έως και 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποφασίστηκε και ψηφίστηκε όχι με σκοπό να βοηθήσει έναν μεγάλο αριθμό φορολογουμένων με συσσωρευμένα δυσβάσταχτα ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα φορολογικά χρέη από την εποχή των μνημονίων ή της πανδημίας, αλλά με τη λογική της επιβράβευσης ελάχιστων μόνο φορολογουμένων που μπορούσαν να είναι συνεπείς στις πληρωμές των χρεών τους προς τις φορολογικές αρχές μέχρι που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

Ως βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν  η μη ύπαρξη έως την 1η-11-2021 οποιουδήποτε ύψους αρρύθμιστης ληξιπρόθεσμης οφειλής στην εφορία. Επιπλέον, τα χρέη που μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις ήταν μόνο αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η-11-2021 και μέχρι την 1η-2-2023.

Εξαιτίας αυτών των περιορισμών, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας διαπίστωσαν ότι δεν έχουν, τελικά, τη δυνατότητα να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, όταν άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Αποτυχία και για κορωνοχρέη

Παταγώδης ήταν και η αποτυχία των διατάξεων που έδιναν τη δυνατότητα σε οφειλέτες της φορολογικής διοίκησης, οι οποίοι είχαν απολέσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 ή τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού να επανενταχθούν σ’ αυτές πληρώνοντας μαζί με την αίτηση μόνο 2 μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων αυτών. Οι οφειλέτες που επανεντάχθηκαν στις απολεσθείσες ρυθμίσεις δεν υπερέβησαν το 25% αυτών που μπορούσαν να επανενταχθούν.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ:

Οι φορολογούμενοι που είχαν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και είχαν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονταν σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 ήταν οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας.
Τελικά, οι οφειλέτες που υπέβαλαν αιτήσεις επανένταξης στις 2 αυτές ρυθμίσεις μέχρι τις 31-7- 2023, που έληξε η σχετική προθεσμία, ήταν περίπου 45.000. Το συνολικό ποσό οφειλών για το οποίο υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ανήλθε σε 620 εκατ. ευρώ.

Οικονομία

close menu