Επικαιρότητα

Άρειος Πάγος: Νέα Πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως εφέτης είχε διενεργήσει την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου τοποθετήθηκαν στον Άρειο Πάγο πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα (στη φωτογραφία) και Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, με βάση τον κατάλογο που απέστειλε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και αφού ελήφθη υπόψη η συνολική διαδρομή τους και η ανάγκη να υπάρξει κάλυψη των θέσεων για μια διετία, το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην κα Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα για τη θέση της Προέδρου και στην κα Γεωργία Αδειλίνη για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020 και είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Η προηγηθείσα διαδικασία των προέδρων στη Βουλή είχε αναδείξει ως επικρατέστερους για την θέση του προέδρου Αρείου Πάγου τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Πιπιλίγκα, την αρεοπαγίτη Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και την επίσης αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη.

Κατά τη διαδικασία πρώτος σε ψήφους ήταν ο κ. Πιπιλίγκας, ο οποίος ψηφίστηκε από τους 17 εκ των 24, που μετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων. Ακολούθησε με 15 ψήφους η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και τρίτη με 11 ψήφους ήταν η Μαρία Λεπενιώτη.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες.

Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρίστο Καλογρίτσα.

Γεωργία Αδειλίνη

Γεωργία Αδειλίνη: Ποια είναι η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - Η πρώτη της δήλωση

Η κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλύφθηκε από την αντεισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι 7η στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δυο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο. Η κυρία Αδειλίνη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής πλειοψήφησε, καθώς ψηφίστηκε από το 4/5 των συμμετεχόντων στην διάσκεψη.

Ελλάδα

close menu