Έμφαση στην ανάγκη για «έξυπνες» τεχνολογίες που ενισχύουν τη διαχείριση φορτίου
Για τις τέσσερις βασικές προκλήσεις στον λιμενικό κλάδο μίλησε στο συνέδριο ESPO 2025 ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΛΘ και Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), κ. Αθανάσιος Λιάγκος.
Αναδεικνύοντας τέσσερις βασικές προκλήσεις για τον λιμενικό κλάδο, έθεσε στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας πως η ηλεκτροδότηση πλοίων, τα εναλλακτικά καύσιμα και οι βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες δεν είναι πια επιλογές, αλλά επιταγές, την ψηφιακή μετάβαση με έμφαση στην ανάγκη για «έξυπνες» τεχνολογίες που ενισχύουν τη διαχείριση φορτίου, την ασφάλεια, την εμπειρία των επιβατών και την ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η κλιματική αστάθεια που ανέδειξαν την ανάγκη για προσαρμοστικά και ανθεκτικά λιμενικά συστήματα, καθώς και την σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς, όπως επισήμανε, «ο λιμένας δεν είναι ένα απομονωμένο οικονομικό κύτταρο, αλλά αναπόσπαστο μέρος της κοινότητας».
«Τα λιμάνια σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από πύλες εμπορίου. Είναι κόμβοι συνδεσιμότητας, κέντρα καινοτομίας και μοχλοί ανάπτυξης για τις εθνικές και ευρωπαϊκές οικονομίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε, δε, το παράδειγμα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη ως αποτέλεσμα συνεργασιών με τοπικούς φορείς: «Η Ευρώπη έχει μοναδικό δίκτυο λιμένων. Η συνεργασία είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): “Ο διάλογος δεν είναι επιλογή, είναι ευθύνη”
- Super League: Ξεχωρίζει το ματς Αρης – Ολυμπιακός (20:00) στο “Κλ. Βικελίδης”
- Οικογένεια Ανιέλι: Απέρριψε τεράστια πρόταση για πώληση της Γιουβέντους στην Tether
- Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας
- ΕΕ: Μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ο στόχος έως το 2040
- Ο Κρ. Ρονάλντο και ηθοποιός: Ο Βιν Ντίζελ του έχει ρόλο στο φινάλε του “Fast & Furious”
- Google Translate: Φέρνει ζωντανές μεταφράσεις με όλα τα ακουστικά
- Μέση Ανατολή: Νεκρός ο Ραέντ Σαάντ, νούμερο 2 της Χαμάς (Βίντεο)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








