Τράπεζες

BBVA: Κατέθεσε πρόταση συγχώνευσης με την Sabadell

Η τράπεζα προσφέρει μια σχέση ανταλλαγής 1 νέα μετοχή της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell

Η ισπανική τράπεζα BBVA την Τετάρτη δήλωσε ότι υπέβαλε ενδεικτική πρόταση συναλλαγής συγχώνευσης με τη Sabadell, δημιουργώντας έναν δανειστή με συνολικό ενεργητικό άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Η τράπεζα προσφέρει μια σχέση ανταλλαγής 1 νέα μετοχή της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, ένα premium 30% σε σχέση με τις τιμές κλεισίματος στις 29 Απριλίου.

Η BBVA δήλωσε ότι οι όροι της πρότασης εγκρίθηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είναι σε θέση να «προχωρήσει άμεσα στη συναλλαγή».

Οι όροι θα αποτιμούσαν τον μικρότερο δανειστή σε περίπου 12 δισ. ευρώ (12,8 δισ. δολάρια), σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Αν και μια σύνδεση δεν θα ήταν η μετασχηματιστική, διασυνοριακή συγχώνευση που πολλοί τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές επιθυμούσαν, θα δημιουργήσει έναν δανειστή με ενεργητικό άνω του 1 τρισ. ευρώ και με αγοραία αξία κοντά στην τρέχουσα αποτίμηση της Banco Santander SA ύψους 72 δισ. ευρώ. Θα δώσει στην BBVA μια κερδοφόρα επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο Μεξικό.

Η πιθανή συγχώνευση ακολουθεί μια περίοδο ενοποίησης στον κλάδο, καθώς οι ισπανικές τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την κλίμακα. Η Ισπανία έχει σήμερα 10 τράπεζες, από 55 που ήταν πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu