Διεθνή

Bloomberg: Η ΕΚΤ αποφασίζει την ερχόμενη εβδομάδα τον οδικό χάρτη μείωσης των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο ήταν στο 2,6% - όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή - ενώ ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 3,1% και αυτό καθιστά προσεχτική την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πέτυχαν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ενδεχομένως όμως να τους προβληματίζει ακόμη ο κίνδυνος αν σπεύδοντας να μειώσουν τα επιτόκια δώσουν νέα ανάσα στο πληθωριστικό τέρας πριν φτάσει στο στόχο του 2%.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, στην Ευρώπη ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο ήταν στο 2,6% – όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή – ενώ ο δομικός πληθωρισμός έφτασε στο 3,1%. Τα νούμερα αυτά σημαίνουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει προσεκτική, δεν είναι δυνατό να αγνοήσει όμως την καθαρά πτωτική δυναμική των τιμών καταναλωτή.

Πιθανή η πτώση του πληθωρισμού στο 2,2% το Φεβρουάριο

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού χρειάστηκε χρόνο, αλλά η έβδομη διαδοχική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης υποδεικνύει ότι περιορίζονται οι πιέσεις που οδήγησαν ψηλά τις τιμές καταναλωτή στην Ευρώπη, και κυρίως οι τιμές στην ενέργεια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να πέσει στο 2,2% μόλις αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Δεδομένων αυτών των μηνυμάτων, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των τιμών καταναλωτή και αργότερα σε παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, πολλοί εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να πάρει ανάσα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, που θα διατυπώσει τις πρώτες της οικονομικές προβλέψεις για το έτος στις 7 Μαρτίου, πλησιάζει το σημείο καμπής που θα αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια.

“Τα συστατικά για επιστροφή στον στόχο για τον πληθωρισμό είναι ήδη εκεί”, δήλωσε η Έβελιν Χέρμαν, οικονομολόγος στην Bank of America στο Παρίσι.
“Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ μπορεί να δείξουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα είναι στο 2% το 2026. Αυτό θα σήμαινε ότι όλα σηματοδοτούν μια επιστροφή στον στόχο – το μόνο που λείπει είναι η εμπιστοσύνη σε αυτήν την πρόβλεψη”, προσέθεσε.

Ανάμεικτα τα παγκόσμια μηνύματα

Τα νούμερα του Φεβρουαρίου έφτασαν σε μια εβδομάδα ανάμεικτων μηνυμάτων για την παγκόσμια οικονομία.

Μια μέρα νωρίτερα, ο δείκτης που χρησιμοποιεί η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα για το δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξε τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση του εδώ κι ένα χρόνο.

Αντίθετα, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20 ολοκληρώθηκε με την αναγνώριση ότι “ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες” και ότι “ο ταχύτερος από το αναμενόμενο αποπληθωρισμός” θα μπορούσε ακόμη και να επικρατήσει.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνεται πιο αργά

Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν υψηλότερος από τη διάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ήτα στο 2,5%, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που μπορούν να καθυσυχάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Τα εθνικά στοιχεία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είτε επιβραδύνθηκε σημαντικά —όπως συνέβη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία— είτε βρίσκεται πολύ κάτω από το 2% όπως στην περίπτωση της Ιταλίας.

Η συνολική έκθεση για την ευρωζώνη περιείχε επίσης ελπιδοφόρα στοιχεία, σύμφωνα με τους Τζέιμι Ρας και Μάεβα Κούσιν του Bloomberg Economics.

Επιβραδύνουν οι τιμές στις υπηρεσίες, φόβοι για τους μισθούς

“Είναι σημαντικό για την ΕΚΤ ότι ένα σημαντικό μέρος της πτώσης του πληθωρισμού προήλθε από τη συγκράτηση των τιμών στις υπηρεσίες– το κομμάτι της οικονομίας που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή”, έγραψαν σε έκθεσή τους.

Εφόσον λοιπόν τα στοιχεία για τις τιμές στις υπηρεσίες βρίσκονται στο σωστό δρόμο, οι πιθανές αμφιβολίες που έχουν απομείνει στην ΕΚΤ έχουν να κάνουν με τους μισθούς.

Επί του παρόντος, υπάρχουν σε εξέλιξη στην ευρωζώνη αρκετές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο για να αποκτήσουν οι αξιωματούχοι τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ξανά επιτάχυνση του πληθωρισμού

Μέχρι τώρα, τα στοιχεία για τους μισθούς είναι πάντως ενθαρρυντικά. Το τέταρτο τρίμηνο, υπήρξαν αυξήσεις αμοιβών βάσει συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά 4,5%, χαμηλότερα από το ρεκόρ 4,7% που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με δείκτη που συνέταξε η ΕΚΤ.

Διαφωνούν Βορράς και Νότος

Οι αξιωματούχοι σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, παραμένουν επιφυλακτικοί, αλλά τα σχόλιά τους δείχνουν πώς δεν αποκλείεται τελικά να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη – κατά πάσα πιθανότητα προς τον Ιούνιο.

“Αν και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ στις 23 Φεβρουαρίου. “Η προοπτική των τιμών δεν είναι ακόμη αρκετά σαφής”.

Αντίθετα, συνάδελφοι από χώρες της Νότιας Ευρώπης πιέζουν ήδη ώστε η ΕΚΤ να είναι έτοιμη να δράσει.

“Ο Μάρτιος είναι η ημερομηνία που έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων στοιχείων – ορισμένα μπορεί να μας υποδείξουν να ανοίξουμε αμέσως θέμα μείωσης των επιτοκίων, τον ίδιο μήνα”, δήλωσε ο Πορτογάλος κυβερνήτης Mario Centeno σε συνέντευξή του στα τέλη Φεβρουαρίου. “Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu