Οικονομία

BofA: Το ΤΧΣ θα αυξήσει την διασπορά των ελληνικών τραπεζών και τις ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις

«Κρυφό» πρόβλημα με τα προβληματικά δάνεια, παρότι έχουν μετακινηθεί στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα, διαπίστωσαν οι αναλυτές της Bank of America κατά τον ερχομό τους στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου

Σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, σταθερή πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, αλλά και κάποιες προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο διαπίστωσαν οι αναλυτές της Bank of America κατά το ταξίδι που είχαν στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, κατά το οποίο συναντήθηκαν με πλήθος κυβερνητικών και τραπεζικών αξιωματούχων.

Αφού εξήραν τη δημοσιονομική επίδοση της ελληνικής οικονομίας, η Bank of America στάθηκαν ιδιαίτερα στην διάθεση των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ως μια μεγάλη πρόκληση.

Μάλιστα, συνδέουν την επιτυχία της με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν είναι και τόσο ευνοϊκές στην παρούσα.

Για την BofA η στρατηγική του ΤΧΣ θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, καθώς θα αυξήσει την διασπορά των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ελληνικών κεφαλαιαγορών.

Θα παρέχει επίσης περισσότερες ευκαιρίες για άμεσες ξένες επενδύσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Η αποεπένδυση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις όμως, ανάλογα με τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς.

Το «κρυφό» πρόβλημα των προβληματικών δανείων

Επίσης, η Bank of America επισημαίνει ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε μονοψήφιο αριθμό, αυτά παραμένουν στην ελληνική οικονομία και έχουν μετακινηθεί στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή και στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των δεικτών NPL, που παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, αυτά τα αποκαλούμενα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν στο σύστημα και παρόλο που τα περισσότερα είναι σε ιδιωτικά κεφάλαια, θα μπορούσαν ακόμα να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να εγκυμονούν κινδύνους.

Θα χρειαστεί χρόνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά οι μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας θα είναι σημαντικές, αναφέρει.

Υπεραπόδοση

Η ελληνική οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με την BofA να αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Με την οικονομία λιγότερο ευαίσθητη στα υψηλά επιτόκια μετά τη μαζική απομόχλευση, την πολιτική σταθερότητα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό ειδικότερα, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει.

Η πολιτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί και η κυβέρνηση είναι ισχυρή μετά την πρόσφατη εκλογική της νίκη.
Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις στις τελευταίες εκλογές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παραμένει δημοφιλές.

1_374.JPG

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση τόνισε τις ακόλουθες επτά προτεραιότητες:Υποστήριξη πραγματικών εισοδημάτων

  • Τήρηση των δημοσιονομικών στόχων
  •  Αποζημιώσεις και ανοικοδόμηση μετά τις πρόσφατες, σοβαρές φυσικές καταστροφές
  • Αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  •  Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
  • Μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu