Οικονομία

Μπύρα: 34,4 δισ. λίτρα παρήγαγε η ΕΕ το 2025 – Στα 424,9 εκατ. λίτρα η Ελλάδα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Η Γερμανία διατήρησε την πρωτιά στην ευρωπαϊκή ζυθοποιία με 7,4 δισ. λίτρα - Στην Ελλάδα η παραγωγή εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 1,5% μετά την ισχυρή άνοδο του 2024

Η ευρωπαϊκή ζυθοποιία διατήρησε το 2025 τον τεράστιο παραγωγικό της όγκο, παρά τη μικρή κάμψη που καταγράφηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Eurostat.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρήγαγαν συνολικά 34,4 δισεκατομμύρια λίτρα μπύρας, ποσότητα μειωμένη κατά 0,7% σε σύγκριση με το 2024, αλλά αυξημένη κατά 2,2% σε σχέση με το 2020.

Από τη συνολική παραγωγή, τα 32,3 δισ. λίτρα αφορούσαν μπύρα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 0,5%, ενώ ακόμη 2,1 δισ. λίτρα προήλθαν από την κατηγορία χαμηλού ή μηδενικού αλκοόλ. Η δεύτερη κατηγορία αποκτά σταδιακά μεγαλύτερη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι επιλογές χωρίς αλκοόλ διευρύνονται και οι καταναλωτικές συνήθειες μεταβάλλονται.

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής παραγωγής παρέμεινε η Γερμανία, η οποία το 2025 παρήγαγε 7,4 δισ. λίτρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 21,6% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Με άλλα λόγια, περισσότερο από ένα στα πέντε λίτρα μπύρας που παρήχθησαν στην Ένωση προήλθαν από γερμανικά ζυθοποιεία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ισπανία, με εντυπωσιακή παραγωγή 5,3 δισ. λίτρων και μερίδιο 15,5%, ενώ ακολούθησε η Πολωνία με 3,5 δισ. λίτρα ή 10,2% του συνόλου. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Ολλανδία, με 2,4 δισ. λίτρα και μερίδιο 6,9%, και η Γαλλία, με 2,1 δισ. λίτρα ή 6%.

Κορυφαίοι παραγωγοί μπύρας στην ΕΕ, 2025 (δισεκατομμύρια λίτρα, % μερίδιο της συνολικής παραγωγής της ΕΕ). Διάγραμμα. Δείτε τον σύνδεσμο για το πλήρες σύνολο δεδομένων παρακάτω.

Στα 424,9 εκατ. λίτρα η ελληνική παραγωγή

Στην Ελλάδα η εικόνα ήταν ελαφρώς πτωτική. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο της ζυθοποιίας, η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι το 2025 διαμορφώθηκε σε 4,249 εκατ. εκατόλιτρα, δηλαδή περίπου 424,9 εκατ. λίτρα μπύρας.

Πρόκειται για εκτίμηση του ΙΟΒΕ για το 2025 και όχι για οριστικό ετήσιο μέγεθος της Eurostat. Η μελέτη χρησιμοποιεί στοιχεία των Brewers of Europe και της Eurostat, ενώ για την εκτίμηση του 2025 λαμβάνει υπόψη και τον δείκτη παραγωγής ζυθοποιίας που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η ελληνική παραγωγή εμφανίζεται έτσι μειωμένη κατά περίπου 1,5% σε σχέση με το 2024, όταν είχε φτάσει τα 4,310 εκατ. εκατόλιτρα, ή 431 εκατ. λίτρα. Η περσινή επίδοση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς είχε σημειωθεί αύξηση 7,1% έναντι του 2023. Η υποχώρηση του 2025 αντιστοιχεί σε περίπου 6,1 εκατ. λιγότερα λίτρα μέσα σε έναν χρόνο.

Παρά τη μικρή κάμψη, ο όγκος της ελληνικής παραγωγής παραμένει πάνω από το όριο των 4 εκατ. εκατόλιτρων, επίπεδο το οποίο ο κλάδος ξεπερνά συστηματικά μετά την πανδημία. Το 2020, όταν η αγορά επλήγη ιδιαίτερα από τους περιορισμούς στην εστίαση και στον τουρισμό, η παραγωγή είχε υποχωρήσει στα 3,397 εκατ. εκατόλιτρα, για να ανακάμψει στα 4,091 εκατ. το 2021 και στα 4,220 εκατ. το 2022.

Η ανάπτυξη της ελληνικής ζυθοποιίας τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται και στον αριθμό των παραγωγικών μονάδων. Το 2024 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 76 ενεργές μονάδες παραγωγής μπύρας, έναντι μόλις 11 το 2010. Η διεύρυνση προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των μικροζυθοποιιών, οι οποίες έφτασαν τις 55 το 2024.

Ωστόσο, το 2025 δεν ήταν εξίσου θετικό από την πλευρά της ζήτησης. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η εγχώρια κατανάλωση μπύρας μειώθηκε κατά 5%, μετά τα 4,207 εκατ. εκατόλιτρα που είχαν καταναλωθεί το 2024. Η εξέλιξη δείχνει ότι, παρά τις υψηλές τουριστικές ροές και τη σημαντική παραγωγική βάση του κλάδου, η αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται έντονα από το διαθέσιμο εισόδημα, την εστίαση και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάντως, τα 34,4 δισεκατομμύρια λίτρα του 2025 επιβεβαιώνουν ότι η μπύρα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της βιομηχανίας ποτών της ΕΕ. Και ενώ οι παραδοσιακές δυνάμεις –με πρώτη τη Γερμανία– εξακολουθούν να κυριαρχούν, η σταδιακή άνοδος των προϊόντων χαμηλού και μηδενικού αλκοόλ διαμορφώνει ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις ελληνικές, ζυθοποιίες.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu