Νέα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε Ελντοράντο για μικρές επιχειρήσεις μετατρέπεται η Εναλλακτική Αγορά

Γίνεται πιο ελκυστική στην προέλκυση μικρών επιχειρήσεων σε μία ευνοϊκή συγκυρία εισροής κοινοτικών πόρων 36 δισ. ευρώ μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2025

Τις αλλαγές για την εισαγωγή εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που φιλοξενεί πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσαν την Τρίτη το βράδυ 7 Νοεμβρίου 2023 τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο των 15 ετών από την καθιέρωσή της. Να σημειωθεί πως η Εναλλακτική Αγορά είναι συνέχεια της Παράλληλης Αγοράς  από την οποία ξεκίνησαν τον μακρύ επιχειρηματικό τους δρόμο μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας,  όπως η Μυτιληναίος και η Jumbo (τότε Babyland).

Όπως δήλωσε η Λίλιαν Γεωργακοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια σχέσεων με εκδότριες επιχειρήσεις, ενοποιούνται σε μία ενιαία αγορά οι επί μέρους μηχανισμοί της Εναλλακτικής Αγοράς Plus και της Εναλλακτικής Αγοράς Step για την εξασφάλιση κρίσιμης μάζας εταιρειών και την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας ενώ  τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών θα καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εναρμονιστεί η Εναλλακτική Αγορά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που συγκροτούν το θεσμό των SME Growth Markets. Είναι πολυμερής τύπος αγορών που προβλέφθηκαν από τη MiFID II για την βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Η ένταξη στις SME Growth Markets συνεπάγεται αφενός πιο ελαστικές υποχρεώσεις από αυτές που σήμερα ισχύουν αφετέρου αυξημένες υποχρεώσεις διαφάνειας.

Παπαθανάσης: Ιδανική συγκυρία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Την εκδήλωση προλόγισε ο υφυπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα κρίσιμα γεωπολιτικά θέματα (πόλεμος σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή), στάθηκε στην ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι όπως είπε τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν δισεκατομμύρια κοινοτικών πόρων. Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 ποσά 36 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Συνολικά,  για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι τα επόμενα 5-7 χρόνια μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης θα υπάρξει απροβλημάτιστη εισροή κεφαλαίων λόγω της καλύτερης διαχείρισης των προγραμμάτων.

Για το υπουργείο Οικονομικών ο στόχος όπως είπε είναι διπλός,  διότι για να απορροφηθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει ταυτόχρονα να ανοίξει και η περίμετρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο δανεισμό. Συνεπώς έθεσε ως στόχο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στον δανεισμό να ανέλθει σε 60.000 από περίπου 45.000 που είναι σήμερα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δική τους ιστορία μέσα από την εμπειρία τους στην Εναλλακτική Αγορά, που αποτέλεσε για ορισμένους εφαλτήριο για ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα, αυτό της μετάταξής τους στην Κύρια Αγορά. Όλοι συμφώνησαν στο ότι η ένταξή τους στην Εναλλακτική Αγορά τους βοήθησε ώστε να πετύχουν βελτίωση στον τρόπο διοίκησης των επιχειρήσεων, σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να θέτουν υψηλότερους στόχους. Το παρόν έδωσαν ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, ο Λεωνίδας Ζησιάδης, διευθύνων σύμβουλος της MED, ο Ανδρέας Τσαγκάρης, CTO και αντιπρόεδρος ΔΣ  της Performance Technologies, ο Παύλος Παναγιωτάκος, Head of Investment Banking, της Optima Bank και ο Θεόδωρος Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Koubaras, σύμβουλος εταιρειών της Εναλλακτικής Αγοράς.

Αναλυτικά οι αλλαγές που φέρνει η τροποποίηση του κανονισμού της Εναλλακτικής Αγοράς είναι:
– Μείωση της Ελάχιστης Διασποράς στο 10% (από 15%)
– Υποχρέωση διατήρησης της Ελάχιστης Διασποράς σε συνεχή βάση
– Ετήσιος έλεγχος συμμόρφωσης από το Χρηματιστήριο Αθηνών
– Διατήρηση του ελάχιστου αριθμού προσώπων/κατόχων <5% σε 50

Ευνοϊκότερες Δεσμεύσεις Βασικών Μετόχων (αντίστοιχα με την Κύρια Αγορά)

 • Οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών δηλαδή που κατέχουν τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ποσοστό άνω του 25% των μετοχών τους για έξι (6) μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρία εμφάνιζε ζημίες για τις δύο (2) προηγούμενες της υποβολής της αίτησης οικονομικές χρήσεις ή αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά την τελευταία χρήση.
 • Δυνατότητα σύνταξης οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (εναλλακτικά τωνΔ.Λ.Π./Δ.Π.Χ.Α.) για μείωση κόστους
 • Υποχρεωτική ύπαρξη συμβούλου δύο χρόια μετά την εισαγωγή μετοχών ή ομολόγων στην Εναλλακτική Αγορά

Υποχρεώσεις συμβούλου:

 • Διοργάνωση μιας επενδυτικής ημερίδας ετησίως
 • Έλεγχος εταιρικών ανακοινώσεων
 • Εκπόνηση εταιρικής παρουσίασης
 • Διοργάνωση μιας επενδυτικής ημερίδας ετησίως
 • Διασφάλιση ύπαρξης πολιτικών και διαδικασιών ορθολογικής εσωτερικής εταιρικής λειτουργίας

Υποχρεώσεις Τακτικής Ενημέρωσης:

 • Δημοσίευση Δελτίου Τύπου Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων στα ελληνικά και αγγλικά
 • Ενημέρωση για την πορεία διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων
 • Ενημέρωση σε περίπτωση απόκτησης ή διάθεσης σημαντικών συμμετοχών με τα ίδια ποσοστά της Κύριας Αγοράς
 • Διατήρηση ιστοσελίδας στα ελληνικά καθ’όλη τη διάρκεια παραμονής της στην Αγορά Ανάπτυξης
 • Ύπαρξη Υπεύθυνου Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικών Ανακοινώσεων
 • Ύπαρξη Κανονισμού Εσωτερικής ΛειτουργίαςΧρήστος Ιωάννου
  [email protected]
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu